Η Βουλή, το αντιπροσωπευτικό μας σύστημα, “είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια” του 1821 τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Κων. Τασούλας χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, 19/04/2021, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πρέσβεων, της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι “Η Βουλή δεν είναι μόνο ιστορικός θεματοφύλακας της μνήμης του Αγώνα.  Η Βουλή, το Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό δηλαδή σύστημα που εδώ μέσα στο βουλευτήριο εκδηλώνεται, είναι ένα από τα πολύτιμα τρόπαια εκείνου του Αγώνα. Η μορφή της πολιτείας ήθελαν οι Αγωνιστές του 21 να είναι ‘‘παραστατική, δηλαδή κοινοβουλευτική”. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, “παραστάτες” ελέγοντο οι πρώτοι βουλευτές. “Και εδώ είναι η μαγεία και η γοητεία της ελληνικής γλώσσης. «Παραστάτης» είναι αυτός που στέκει «παρά», δίπλα σου, παλεύει μαζί σου, κοντά σου. Δεν τους είπαν ούτε «προστάτες», καθώς «προστάτης» είναι αυτός που είναι μπροστά σου, ούτε «επιστάτες» που είναι αυτός που είναι πίσω σου και μάχεται, αλλά «Παραστάτες»”.

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «μαθαίνοντας από πού ξεκινήσαμε και πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε, καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, γιατί τον συγκρίνουμε με το δικό μας παρελθόν και τον καλούμε να στεριώσει το δικό μας παρόν και να είναι ο εαυτός μας αισιόδοξος για το δικό μας μέλλον». Και επικαλούμενος τη ρήση του Κολοκοτρώνη στην περίφημη ομιλία του προς τους νέους «Εμείς σας ελευθερώσαμε, εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο» ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι με τέτοιο παρελθόν, με τέτοιες ρίζες, με τέτοια αγωνιστικότητα, σε ένα δύσκολο παρόν και με τέτοια βάσιμη αισιοδοξία για το μέλλον, θα μπορέσουμε και να ισάσουμε και να στολίσουμε αυτό τον τόπο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την Έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς, όπως σημείωσε, «στην πολύτιμη, από κάθε άποψη, αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, περιλαμβάνονται έγγραφα στα οποία καταγράφεται η προσπάθεια του επαναστατημένου έθνους να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να οικοδομήσει ένα κράτος φιλελεύθερο και δημοκρατικό». Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «η αναγκαιότητα θεμελίωσης συνταγματικής πολιτείας διατυπώθηκε από τους εξεγερμένους Έλληνες ήδη από τους πρώτους μήνες του Αγώνα», τονίζοντας ότι «στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστάτες αποτύπωσαν όλα όσα συγκροτούν και εγγυώνται την ενότητα και τη συνοχή του έθνους». Ανέφερε δε με έμφαση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη τη συμβολή τους, μελετούμε τα κείμενά τους και τιμάμε τους αγώνες τους».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον χαιρετισμό της τόνισε ότι στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η επέτειος για να απαντήσουμε σε μια αντίστοιχη πρόκληση απολογισμού και οραματισμού.

Η κ. Αγγελοπούλου προέτρεψε «να ξαναδούμε το παρελθόν μας στη συνθετότητά του, χωρίς αυταπάτες, παρωπίδες και εύκολες απλουστεύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να δώσουμε στον συλλογικό μας δεσμό μια νέα ανανεωμένη πνοή, αλλά και να επινοήσουμε τις ιδέες και τα πρακτικά σχέδια που θα κυοφορήσουν μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο». Σημείωσε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, είναι πως αναδεικνύει, με έναν μοναδικό τρόπο, την πολυσύνθετη και πολύμορφη αφετηρία της σύγχρονης διαδρομής μας.

«Μέσα από περισσότερα από 400 εκθέματα, παρουσιάζει στον επισκέπτη, όχι μόνο την εξέλιξη των μεγάλων μαχών του Αγώνα αλλά και τη διαπάλη των ιδεών, το φιλελεύθερο των συνταγμάτων, την επίδραση που είχε το ευρωπαϊκό πνεύμα στην Επανάσταση και στους πρωταγωνιστές της, τη κομβική συμβολή του φιλελληνικού κινήματος, την αξία των παρεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις κορυφώσεις αλλά και τις καμπές των πρώτων στιγμών του σύγχρονου ελληνικού κράτους.» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ακόμα η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η έκθεση μπορεί να επικεντρώνεται στην επανάσταση του 1821 αλλά «ο συμβολισμός, το ειδικό βάρος και η ιστορία του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού που την οργανώνει και την φιλοξενεί, δεν μπορούν παρά να ανακινούν έναν στοχασμό για τη συνολική μας πορεία σε αυτά τα 200 χρόνια και να γεννούν μια προσμονή και μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα της».

Τέλος, με αφορμή το γεγονός πως σήμερα (19/4) είναι η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι η συμβολή των φιλέλληνων στην αίσια έκβαση του Αγώνα, ήταν κομβική και πώς δικαίως οι εμπνευστές και οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα για τα εγκαίνιά της.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», όπως σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου, τιμά τη σπουδαία συνεισφορά τους και αναδεικνύει τη σφραγίδα που άφησαν στην Ελληνική Επανάσταση, με μια σειρά από δράσεις που έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα του εορτασμού, υπό την αιγίδα της.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έκθεσης κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ενώ τους παριστάμενους ξενάγησε ψηφιακά στην έκθεση ο εκ των επιμελητών της κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης. Την εκδήλωση εγκαινίων και τους χώρους της έκθεσης κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές απ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκαν, τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, στην Έκθεση που αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. Επίσης, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Την πανηγυρική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η κ. Όλγα Γεροβασίλη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ως εκπρόσωπος της προέδρου της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά, ο ΣΤ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης ως  εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Αβδελάς ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα ως εκπρόσωπος του προέδρου κ. Γιάνη Βαρουφάκη, οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Μπούρας και Δημήτριος Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλης Μπαγιώκος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος -Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα- κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο πρέσβης της Ρωσίας κ. Andrey Maslov, ο πρέσβης της Γαλλίας κ. Patrick Maisonavve και η πρέσβης της Πορτογαλίας -χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- κυρία Helena Alexandra Andrade. Παρέστη επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση -μέγα χορηγού της έκθεσης- κ. Αντώνης Παπαδημητρίου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη.
 

Facebook Comments