Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 3,5 φορές για το διεθνές βιβλίο της ΑΜΚ

MarketNews

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 3,5 φορές για το διεθνές βιβλίο της ΑΜΚ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Υψηλή ζήτηση, που έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 3,5 φορές την προσφορά νέων μετοχών, καταγράφηκε το πρώτο 12ωρο της ιδιωτικής τοποθέτησης (διεθνές βιβλίο), επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.

Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα εκδίδει έως 1.200.000.000 νέες μετοχές, που λόγω της πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης, διατίθενται με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Μέσω της δημόσιας προσφοράς διατίθενται 180 εκατ. νέες μετοχές (το 15% του μάξιμουμ της έκδοσης), με Τράπεζα Πειραιώς  και Euroxx να λειτουργούν ως κύριοι ανάδοχοι.

Με δεδομένη την προτιμησιακή μεταχείριση μετόχων της Πειραιώς (σ.σ. ισχύει για όσους ειδικούς και μη επενδυτές κατείχαν μετοχές κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου), οι οποίοι εφόσον εγγραφούν, δικαιούνται να λάβουν προνομιακά 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θεωρείται ότι θα καλυφθεί εύκολα. Άλλωστε, δίνεται δυνατότητα εγγραφής και νέων επενδυτών όπως και υπερεγγραφής των παλαιών μετόχων.

Μέσω του διεθνούς βιβλίου προσφορών (ιδιωτική τοποθέτηση) θα διατεθούν έως 1.020.000.000 νέες μετοχές, εκ των οποίων, όμως, ένα σημαντικό τμήμα έχει δεσμευτεί για τους cornerstone investors και το ΤΧΣ.

Νωρίτερα:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές από το εξωτερικό έχουν υπερκαλύψει τη Διεθνή Προσφορά (85% της ΑΜΚ) μέσω του Βιβλίου Προσφορών (book building), ενώ με ισχυρό ενδιαφέρον συνεχίζει η Δημόσια Προσφορά (15% της συνολικής αύξησης) στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η τελική τιμή διάθεσης και τα τελικά αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Απριλίου το απόγευμα, καθώς η Πειραιώς και οι σύμβουλοι θα έχουν προχωρήσει και στις σχετικές αξιολογήσεις των προσφορών.

Στις 29 Απριλίου αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, στις 5 Μαΐου η έγκριση προς εισαγωγή στο ΧΑ των νέων μετοχών και στις 7 Μαΐου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Νωρίτερα:

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών και θα παραμείνει ανοικτό για τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι το κλείσιμο της αγοράς στις 23 Απριλίου.

Το βιβλίο προσφορών αφορά στους επενδυτές του εξωτερικού και η μέγιστη τιμή που θα προκύψει θα είναι αυτή που θα ισχύει στη Δημόσια Προσφορά για τους Έλληνες επενδυτές. Μέσω του βιβλίου προσφορών θα καλυφθεί το 85% της έκδοσης, ενώ το υπόλοιπο 15% μέσω της Δημόσιας Προσφοράς.

Με βάση την τελική τιμή που θα διαμορφωθεί εντός του εύρους (1 ευρώ έως 1,15 ευρώ) θα καθοριστεί το τελικό ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με δημόσια ενημέρωση, σε επιστολή απευθυνόμενη προς την Πειραιώς, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27%, κατ’ ελάχιστον, και 33% κατά το μέγιστο του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.

Τα κριτήρια κατανομής για την τελική συμμετοχή του ΤΧΣ εντός του ανωτέρω εύρους θα ορισθούν στο έγγραφο (Offering Circular) που θα συνταχθεί για τους σκοπούς της Διεθνούς Προσφοράς (βιβλίο προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με έκδοση 1,2 δισ. κοινές μετοχές στην ονομαστική τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Το εύρος θα κυμανθεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι το τελικό ποσό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ, με πιθανότερο το άνω άκρο λόγω της μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί.