Η αιφνίδια αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P έχει μπει έντονα στο ραντάρ των διεθνών αναλυτών καθώς επιταχύνει, όπως φαίνεται, τις θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και τις ελληνικές τράπεζες, με την Citigroup να εκτιμά πως πλέον το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας είναι απόλυτα εφικτό εντός του 2022.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο, στόχος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο οποίος σύμφωνα με τη Citi είναι ένα σίγουρο στοίχημα.

Σε ό,τι αφορά έναν άλλο στόχο που έθεσε το ΥΠΟΙΚ, τη “λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της συμπερίληψής τους στην ομάδα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων –από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υφιστάμενο καθεστώς των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, κατά την αμερικανική τράπεζα δεν υπάρχει καμία ανησυχία καθώς όταν αναμένεται να τερματιστεί το PEPP η Ελλάδα, λόγω investment grade, θα μπορεί να συμμετέχει και στο “κλασσικό” QE.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, η αναβάθμιση της S&P οδηγήθηκε από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών της Ελλάδας. Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης πως το χαμηλό κόστος δανεισμού που έχει διασφαλίσει το PEPP και η μακροπρόθεσμη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους, συμβάλλουν στη βιωσιμότητά του. Οι θετικές προοπτικές που πλέον δίνει ο οίκος στη χώρα, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών χάρη στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη η οποία θα είναι το αποτελέσματα της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και της περαιτέρω προόδου με το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

Η Citi την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε την πιθανότητα επιτάχυνσης των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους εντός του 2021, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτός ο κύκλος ξεκινά ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν ότι αυτή η αναβάθμιση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο δείκτης χρέους έχει φτάσει πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι για τους οίκος αξιολόγησης, αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή δεν είναι η τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης. Έτσι, η μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση κάνει “καλό” στις αξιολογήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την επαναφορά της βαθμολογίας της επενδυτικής βαθμίδας το 2022, καθιστώντας την επιλέξιμη για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ, το “κλασσικό” QE,  περίπου ή λίγο αργότερα από την ημερομηνία λήξης του PEPP που έχει θέσει προς το παρόν η ΕΚΤ (Μάρτιος-2022).

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά τις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα, ακολουθεί η Moodys στις 21 Μαΐου, η δεύτερη αξιολόγηση της Fitch για φέτος στις 16 Ιουλίου, το δεύτερο review της DBRS στις 17 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο επίσης της S&P στις 22 Οκτωβρίου και τέλος τον “χορό” για φέτος κλείνει η Moodys με τη δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγησή της στις 19 Νοεμβρίου. S&P και Fitch αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ Moodys και DBRS τρία.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα καταστήσει αμέσως τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για τον δείκτη FTSE Russell EGBI, τον δείκτη βαρόμετρο των funds για τα ομόλογα, καθώς η απαίτηση συμμετοχής είναι μία βαθμολογία στην κατηγορία “Α”. Για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays θα χρειαστεί να έχει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα και από δεύτερο οίκο. Επιπλέον, αν και τα ελληνικά ομόλογα είναι ήδη επιλέξιμα ως collateral στην ΕΚΤ, η αναβάθμιση σε investment grade θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις για το margin.

Σε αυτό το πλαίσιο και χάρη στο reopening της οικονομίας που φέρνει η πρόοδος στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψής, η Citi επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα, βλέποντας συρρίκνωση των spreads και σύγκλιση με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στις μακροπρόθεσμες διάρκειες.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments