Στο αδιέξοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στις δηλώσεις του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί «αποτυχίας» των συνομιλιών αλλά και διάθεσης να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνει: «‘Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση’ ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει: Οι συνομιλίες για ακόμη μια φορά απέτυχαν. Από την Τρίτη είχαν συνέρθει για επαφές οι πολιτικές ηγεσίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (…) Οι απόψεις για το μέλλον της Κύπρου απέχουν πολύ η μια από την άλλη. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν μια λύση δύο κρατών για το διχοτομημένο νησί. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επανένωση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αποκλειόταν. Οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων βλέπουν μια ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κράτη και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως λύση. Αυτός ήταν ο στόχος και προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Από την πενταμερή στη Γενεύη

Από την πλευρά του το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974. Τότε η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει (…) Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ της επανένωσης, έχασε τις εκλογές. Αντικαταστάθηκε από τον σκληροπυρηνικό Ερσίν Τατάρ.»

 

Facebook Comments