Επειδή βλέπω ότι γράφονται διάφορα σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ένιωσα την ανάγκη να τοποθετηθώ εκ νέου μιας και έχω αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και της δουλειάς μου γι’ αυτά τα πλάσματα.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει και έχει προταθεί μέχρι σήμερα. Να θυμίσω σε όσους έχουν κοντή μνήμη ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο ήταν αυτό του Τσιρώνη, ένα νομοσχέδιο εγκληματικό που ποινικοποιούσε την φιλοζωία.

Ως δημοσιογράφος να σημειώσω ότι αν και θεωρείτο ζήτημα χαμηλής πολιτικής -για κάποιος μάλιστα δεν χαρακτηριζόταν καν ως ζήτημα πολιτικής- αποδεικνύεται τελικά ως υψηλής. Μάλιστα οι πιέσεις που υπήρξαν ήταν δυσανάλογα μεγάλες, το γνωρίζω λόγω του ρεπορτάζ που κάνω.

Όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τη διάσωση αδέσποτων ζώων έχουμε διαπιστώσει ότι η στείρωση αποτελεί μονόδρομο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Και όχι μόνο η στείρωση των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων γιατί τ’ αδέσποτα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Το άρθρο 39 όντως αφήνει περιθώριο -δεν το κάνει εκ προοιμίου όμως, ας μην βιαζόμαστε τόσο- να γίνουν εξαιρέσεις στην υποχρεωτική στείρωση με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Ούτε κι εγώ θα ήθελα να γίνουν εξαιρέσεις, ούτε να εφαρμοστεί σε ορίζοντα διετίας, θα ήθελα να έχει εφαρμοστεί χθες και χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό ακόμη κι αν δεν είχε καν καμία πρόβλεψη ή αναφορά σε υποχρεωτική στείρωση θα ήταν έτη φωτός καλύτερο από τον υπάρχοντα νόμο.

Για πρώτη φορά θέτει τους δήμους σε καθεστώς συνεχούς εποπτείας και συνεχούς αξιολόγησης με ποινή παρακράτησης αυτοτελών πόρων ακόμη και 6 μήνες(!), ορίζει ασφυκτικό πλαίσιο για τα κυνοκομεία στα οποία πλέον πρέπει θα υπάρχει 14ωρη καθημερινή παρουσία αλλά και υποχρεωτικό επισκεπτήριο. Κοινώς, τέλος στα άβατα των κολαστήριων που οι δήμοι θεωρούν τσιφλίκι τους. Ενδεικτικό αποτελεί ότι οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι ακόμη και για να τοποθετήσουν ταΐστρες και ποτίστρες. 

Δημιουργεί σύγχρονα μητρώα, με «καρδιά» το ΕΜΖΣ, κάνει ηλεκτρονικό βιβλιάριο για τα ζώα, πριν το κάνει για τους ανθρώπους, έχει αναφορά μέχρι και για Μητρώο Αιμοδοσίας αλλά και για Μητρώο Παραβατών στο οποίο όποιος είναι καταχωρημένος δεν μπορεί να υιοθετήσει ζώο για τουλάχιστον 10 έτη. Περιλαμβάνει την ίδρυση Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας, αναβαθμίζει και αναγνωρίζει τους απλούς εθελοντές και εισάγει τον θεσμό του αναδόχου, σταματάει την αλυσόδεσή αλλά και τα σκυλιά σκιάχτρα ξεχασμένα από θεούς κι ανθρώπους.

Αυστηροποιεί τις ποινές και τα διοικητικά πρόστιμα σε βαθμό που καθιστά την εγκατάλειψη νεογέννητων κακούργημα με πρόστιμο έως 50.000 ευρώ. Υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για ελέγχους με DNA μόλις καταστεί προσιτό από την τεχνολογία. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τους κυνηγούς έχει ρητή πρόβλεψη αφαίρεσης αδείας σε περίπτωση που έχουν σκυλί ατσιπάριστο ή που  εγκαταλείψουν τα κουτάβια του σκυλιού τους.

Διευρύνει τον ορισμό της κακοποίησης και αναφέρεται όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά σε όλα τα ζώα και μιλάει περιγραφικά πχ για το παστούρωμα. Επιπρόσθετα, δίνει κίνητρα για την υιοθεσία και voucher για στείρωση και σήμανση στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτά τα λίγα για να ξέρουμε τι λέμε πριν αρχίσουμε τους αφορισμούς. Και να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε. Να θυμόμαστε πώς μας έβλεπαν συνήθως οι πολιτικές ηγεσίες εμάς τους τους «γραφικούς φιλόζωους» και πώς έφτιαχναν νομοσχέδια πίσω από την πλάτη μας και πάνω στις πλάτες των ζώων για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά κυνηγούς, τσοπαναραίους και παράνομους εκτροφείς. Και όχι, το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο, τίποτα δεν είναι τέλειο αλλά είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχουμε δει. Κι αυτό αποδεικνύεται με την πρώτη ματιά βλέποντας τις αντιδράσεις των γνωστών τσιρακίων του Τσιρώνη, των κυνηγών, των παράνομων εκτροφέων, των Γουρδομιχάληδων, των κακών «δημαρχαίων» κτλ. Η διαβούλευση είναι ανοιχτή για να προτείνουμε και να πιέσουμε αλλά όχι για να ισοπεδώσουμε ή να απαξιώσουμε. Γιατί εμείς θα χάσουμε, τα ζώα θα χάσουν, κι οι σημερινοί χαμένοι θα βρεθούν ένα βήμα μπροστά.

Facebook Comments