Στην αναθεώρηση των προοπτικών για την Τράπεζα Πειραιώς από σταθερές σε θετικές προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση Caa2 για την τράπεζα.

Ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την αξιολόγησή του για την τράπεζα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1,4 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί, η απόφασή της λαμβάνει υπόψη τους σημαντικούς ακόμη πτωτικούς πιστωτικούς κινδύνους που αφορούν τον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς και το σχετικό ρίσκο που ενέχει το σχέδιο μετασχηματισμού της για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της και της φερεγγυότητάς της.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι συνδέονται με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.

Η Moody’s τονίζει ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας δεν δικαιολογούν ακόμη μια αναβάθμιση της αξιολόγησής της, προσθέτοντας ότι η σχετικά χαμηλές αξιολογήσεις τόσο για την τράπεζα όσο και για την εταιρεία συμμετοχών είναι εύλογες λαμβάνοντας υπόψη το πιστωτικό τους προφίλ.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η απόφασή της να αναβαθμίσει τις προοπτικές τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Πειραιώς Financial Holdings, στηρίζεται στην πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει την τράπεζα να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της και τον δείκτη φερεγγυότητάς της την επόμενη διετία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του προγράμματος μετατροπής “Sunrise” της τράπεζας που προβλέπει τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) prow ακαθάριστα δάνεια σε κάτω του 10% έως το τέλος του 2021 από ένα pro-forma 35% τον Δεκέμβριο του 2020 (ενσωματώνοντας τις πρόσφατες τιτλοποιήσεις NPEs “Phoenix” και “Vega”).

Παράλληλα, σημειώνει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος, μέσω του “Ηρακλή”.

Σύμφωνα με τη Moody’s, μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης Tier 1 (CET1) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) της Πειραιώς Financial Holdings βελτιώθηκε σε 16,9% και 18,9% αντίστοιχα από 13,8% και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες της Τράπεζας Πειραιώς βελτιώθηκαν σε 14% και 15,8% αντίστοιχα από 9,4% και 11,3% τον Δεκέμβριο 2020.

Facebook Comments