Ψάχνετε για ένα προϊόν με ωραία γεύση και ταυτόχρονα υγιές; Τότε, το ταχίνι είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Έχοντας πολλά οφέλη για την υγεία σας, θα βρείτε ολοένα και περισσότερους λόγους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου, το οποίο γίνεται από αλεσμένο και καβουρδισμένο σουσάμι.

Μπορείτε να βρείτε 2 είδη: αποφλοιωμένο και ολικής. Το ταχίνι ολικής θεωρείται πιο υγιεινό, καθώς αποτελείται από ολόκληρο το σουσάμι, επομένως η θρεπτική αξία των σπόρων παραμένει άθικτη.

Διατροφικά οφέλη:

1. Υψηλή διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα σε σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι καλό λίπος. Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Με τον πλούτο του σε βασικές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, το ταχίνι είναι σίγουρα ένα τρόφιμο που σας προσφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

2. Δυναμώνει τον εγκέφαλο

Τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη των νευρικών ιστών στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Βοηθούν επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer. Η σκέψη και η μνήμη ενισχύονται όταν καταναλώνεται ωμέγα 3. Το μαγγάνιο ενισχύει επίσης τις λειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου.

3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν μειώνουν μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα, αλλά βοηθούν επίσης στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από φλεγμονή. Αν και 8 γραμμάρια λίπους είναι διαθέσιμα σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, το 80 τοις εκατό είναι ακόρεστο που δεν έχει καμία δυσμενή επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

4. Παρέχει αντιοξειδωτικά

Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία έχει το ταχίνι είναι ο χαλκός. Είναι γνωστό για την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Βοηθά επίσης στην επέκταση των αεραγωγών σε ασθενείς με άσθμα. Τα ένζυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα λαμβάνουν επίσης τη βοήθεια του χαλκού για να κάνουν χρήση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Το ταχίνι έχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση. Οι ασθματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ταχίνι καθώς περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το Ταχίνι έχει τέσσερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά – σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά παρέχουν την πολύ αναγκαία υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Είναι καλή πηγή ασβεστίου

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Οι επαρκείς ποσότητες μαγνησίου συνδέονται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που βοηθούν διάφορα όργανα και λειτουργίες του σώματος. Βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος, στη διατήρηση υγιούς μυϊκού τόνου και δέρματος και στην πρόληψη της αναιμίας. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλικά μέταλλα που καθιστούν τα τρόφιμα πιο εύπεπτα. Το ταχίνι είναι ένας απλός αλλά θαυμάσιος τρόπος για να παρέχετε στο σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην διατήρηση της υγείας σας.

Facebook Comments