Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε σήμερα πόσο «επείγουσα είναι μια επιστροφή στην ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κι εκφράζοντας «την ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

Συνεχίζοντας τις επαφές του «προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή», ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, στον οποίο «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» για τα θύματα των ρίψεων ρουκετών «την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τις οποίες, «για μία ακόμη φορά καταδίκασε απερίφραστα», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.

«Σε αυτήν την επέτειο της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας επανέλαβε την αδιάκοπη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Τονίζοντας το πόσο «επείγουσα είναι μια επιστροφή στην ειρήνη», ο Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε χθες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, επισήμανε στον Νετανιάχου «την ανησυχία του σχετικά με τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

«Η Γαλλία θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή», στις 17.00 ώρα Ελλάδας», με επίκεντρο τη σύρραξη, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Από την έναρξη τη Δευτέρα του νέου κύκλου βίας, 119 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 31 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και 830 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στο Ισραήλ, όπου η αντιπυραυλική ασπίδα έχει αναχαιτίσει περίπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί αυτήν την εβδομάδα, ο απολογισμός ανέρχεται σε εννέα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Facebook Comments