Σε διάψευση της θεωρίας συνωμοσίας της Έλενας Ακρίτα γύρω από τον εμβολιασμό του Κώστα Μπακογιάννη προχώρησαν τα Ελληνικά Hoaxes.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι σε φωτογραφία που ανέρτησε ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, από τον εμβολιασμό του κατά του κορoνaϊού SARS-CoV-2, η σύριγγα εμφάνιζε κλειστό καπάκι και δε γινόταν χρήση γαντιών, συνεπώς επρόκειτο περί σκηνοθετημένου εμβολιασμού. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τοIn.gr, ο ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά το πρωί της Κυριακής, στις 16-5-2021, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια προωθήθηκε σε εικόνα, που φαινόταν να προέρχεται από τον λογαριασμό Facebook της Έλενας Ακρίτα:

 

Δεδομένου του ότι η παραπάνω ανάρτηση δεν ήταν διαθέσιμη στο προφίλ της κ. Ακρίτα, γεγονός που οδήγησε σε σειρά σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, το ζήτημα καλύφθηκε εν τέλει και από τα από ΜΜΕ.

Οι ισχυρισμοί περί σκηνοθετημένου εμβολιασμού, αφορμήθηκαν από το γεγονός ότι στο άκρο της σύριγγας φαίνεται ένα γαλάζιο περίβλημα, το οποίο εκλήφθηκε ως καπάκι που ασφαλίζει τη βελόνα. Ορισμένες αναρτήσεις επίσης, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι η υγειονομικός υπάλληλος που εμφανίζεται να χορηγεί το εμβόλιο δε φοράει γάντια, το οποίο εκλήφθηκε ως παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Και οι δυο ισχυρισμοί όμως διαψεύστηκαν σε αναρτήσεις και σχόλια ιατρών στο διαδίκτυο:

 

Σε σχετική διάψευση προχώρησε και ο Παναγιώτης Παπανικολάου, επιμελητής νευροχειρούργος και συνδικαλιστής διαφορετικού πολιτικού χώρου από του κ. Μπακογιάννη:

 

Το χρωματιστό πλαστικό στην άκρη της σύριγγας είναι στην πραγματικότητα η βάση της βελόνας:

Επίσης, το καπάκι στις εν λόγω βελόνες δεν είναι χρωματιστό, αλλά διαφανές:

Στις οδηγίες του αρμόδιου θεσμού εμβολιασμών των ΗΠΑ (ACIP), διαβάζουμε σχετικά:

Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται με αλκοολούχα αντισηπτική λοσιόν ή να πλένονται με σαπούνι και νερό πριν από την προετοιμασία χορήγησης εμβολίων, και μεταξύ της επαφής με κάθε ασθενή. Ο Οργανισμός Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (OSHA) δεν απαιτεί τη χρήση γαντιών κατά τη χορήγηση εμβολίων, εκτός και αν οι υγειονομικοί παρουσιάζουν ανοιχτές πληγές στα χέρια τους, ή θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με υγρά ασθενών.

Tα Ελληνικά Hoaxes καταλήγουν στο ότι:

Ο ισχυρισμός ότι ο εμβολιασμός του Κώστα Μπακογιάννη ήταν σκηνοθετημένος, καθώς σε σχετική φωτογραφία η σύριγγα εμφάνιζε καπάκι και δε γινόταν χρήση γαντιών, είναι ψευδής. Όπως επισημαίνουν και ειδικοί υγείας, το χρωματιστό πλαστικό που φαίνεται στην εικόνα είναι στην πραγματικότητα η βάση της βελόνας, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, η χρήση γαντιών δεν είναι απαραίτητη εφόσον καθαρίζονται τα χέρια του εκάστοτε υγειονομικού υπαλλήλου με αντισηπτικό ή σαπούνι μεταξύ εμβολιασμών.

 

Πηγή: In.gr

 

Facebook Comments