Citigroup: Iσχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα – Στο 4,1% η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δίνει η Citi, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δίνει η Citi, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δίνει η Citi, εκτιμώντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να πέτυχει και να εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ.
Η αμερικανική τράπεζα “ανεβάζει” την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ αναβαθμίζει έντονα και τις εκτιμήσεις της για το 2022, βλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 6,5% που θα είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο περιβάλλον όλων των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς.
Στη νέα έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτηση. Η επιστροφή των τουριστών αναμένεται να στηρίξει το ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Πάντως η Citi προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό αν και θα είναι σημαντική το καλοκαίρι του 2021, το επίπεδο των τουριστικών ροών και των εσόδων πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση των συσσωρευμένων ζημιών στον κλάδο καθώς και των χρεοκοπιών, μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί.
Αναλύοντας το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, η Citi σημειώνει πως διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων – κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid.
Τα δάνεια, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments