Κοιτάζoντας τις αποδόσεις των βασικών διεθνών δεικτών από τις αρχές του έτους, δύο πράγματα ξεχωρίζει κανείς. Πρώτον, την δεύτερη θέση που καταλαμβάνει το ελληνικό χρηματιστήριο διεθνώς, και δεύτερον την σημαντική υποαπόδοση των αναδυόμενων αγορών και ειδικά του γκρουπ των BRICs.

Oι αγορές με τις χειρότερες αποδόσεις είναι αυτή της Βραζιλίας με απώλειες της τάξης του 9,5% από τις αρχές του έτους, και αυτή της Ρωσίας με τον δείκτη RTS να βρίσκεται 7,17% χαμηλότερα από τα τέλη του 2012.

Η αγορές της Κίνας και της Ινδίας βρίσκονται σε οριακά θετικό έδαφος, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σανγκάης να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,32% και τον Sensex της Ινδίας, λίγο υψηλότερα, με κέρδη 4,1%.

Οι μεγάλοι νικητές των αποδόσοεων μέχρι στιγμής φέτος είναι η Ιαπωνία με εντυπωσιακά κέρδη κοντά στο 48%, το Χ.Α με κέρδη σχεδόν 24%, η Ελβετία με 22% και οι αγορές των ΗΠΑ με κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ του 16% και του 17%.

Η βασική αιτία της υποαπόδοσης των αναδυόμενων αγορών φέτος είναι η αδυναμία στις τιμές των εμπορευμάτων, κέτι που είναι «τοξικό» για χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Η Κίνα έχει φυσικά τα δικά της προβλήματα και η χρηματιστηριακή της αγορά για μεγάλο διάστημα ήταν εξαιρετικά ασθενής. Ωστόσο τελευταία έχει αρχίσει και παίρνει τα πάνω της και προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο της έδαφος σε σχέση με τις άλλες μεγάλες αγορές.

Από την άλλη, τα εντυπωσιακά κέρδη στην αγορά της Ιαπωνίας, δεν ξαφνιάζουν. Σήμερα μάλιστα, η Ιαπωνία αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την οικονομία της χώρας για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες. Tα νέα μέτρα τόνωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι συντονισμένες προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας έχουν «ανεβάσει» τις μετοχές στο Τόκιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι ενέσεις ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της χώρας προαναγγέλλουν τα πρώτα στάδια μίας πολυετούς bull market στις ιαπωνικές μετοχές.

Η σημαντική βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας προς την Ελλάδα, λόγω των προσδοκιών για βελτίωση των δημοσιονομικών της καθώς και των σημαντικών βημάτων που έχει κάνει στο μέτωπο των συμφωνηθέντων με την τρόικα μέτρων, είναι ξεκάθαρο ότι έχει βοηθήσει τις σφυροκοπήμενες ελληνικές μετοχές. Οι τράπεζες, οι οποίες κινούνται στους ρυθμούς της ανακεφαλαιοποίησης, αποτελούν τους απόλυτους νικητές του τελευταίου διαστήματος, έχοντας προηγουμένως αγγίξει ιστορικά χαμηλά, με την Fitch να τις αναβαθμίζει την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της αναβάθμισης που έδωσε στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά και ειδικά οι μετοχές των τραπεζών, πραγματοποιούν μία αναμενόμενη, σύμφωνα με τους αναλυτές, υποχώρηση, ωστόσο, τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα, δηλαδή από τις 5 και 8 Απριλίου όπου άγγιξαν τα χαμηλά τους, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά: Εθνική 280%, Alpha Bank 200 %, Πειραιώς +300%, Eurobank +370 %.

Σε ότι αφορά την αγορά των ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα υπήρξε μαγνήτης κεφαλαίων. Oι καθαρές long θέσεις των hedge funds στην Wall Street είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς τα hedge funds ανέμεναν ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την σταδιακή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος, αν χρειαστεί.

Παράλληλα, η άνοδος σε ιστορικά υψηλά των αμερικάνικων μετοχώ, στηρίζεται και από τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με τα πιο πρόσφατα να είναι η άνοδος του δείκτη καταναλωτικού κλίματος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών περίπου, καθώς και του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας που ανήλθε σε υψηλό πέντε ετών.

 

Δείκτης

Χώρα

Απόδοση 2013 (%)

NIKKEI 225

Ιαπωνία

47,77

Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελλάδα

23,56

SMI

Ελβετία

21,37

DJ INDU AVERAGE

ΗΠΑ

17,17

NASDAQ COMPOSITE

ΗΠΑ

15,88

FTSE 100 INDEX

Βρετανία

14,02

NZX 50 GR INDEX

Νέα Ζηλανδία

13,09

OMXS30 INDEX

Σουηδία

12,80

S&P/ASX 200

Αυστραλία

12,05

OMXH

Φινλανδία

11,17

XETRA DAX

Γερμανία

10,89

CAC 40 I

Γαλλία

10,13

FTSEurofirst

Ευρώπη

10,09

STRAITS TIMES/d

Σιγκαπούρη

9,07

TAIWAN WEIGHTED

Ταϊβάν

8,80

AEX-Index

Ολλανδία

7,60

FTSE MIB

Ιταλία

7,50

IBEX 35 INDEX

Ισπανία

4,84

ATX-INDEX

Αυστρία

4,11

SENSEX

Ινδία

4,10

HANG SENG

Χονγκ Κονγκ

3,69

BUDAPEST SE

Ουγγαρία

3,34

SSE A SHARE

Κίνα

1,32

KOSPI

Κορέα

-0,73

RTS

Ρωσία

-7,17

BVSP BOVESPA IND

Βραζιλία

-9,50

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments