Αν τον Απρίλιο μπήκαν στο Χ.Α. από τις εισροές κεφαλαίων 250 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα, τον Μάιο, η αγορά εκτιμά ότι έχουν μπει στο σύστημα ως καθαρές εισροές τρεις φορές πάνω ή 750 εκατ. ευρώ. Κάτι που δικαιολογείται από τον τζίρο, ο οποίος μόλις χθες διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ και γενικότερα οι συναλλαγές έχουν επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010!

O υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι, «οι ξένοι αποτελούν πια καθαρούς αγοραστές, ποντάροντας την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία».

 

Αν και αρθογράφος του Bloomberg αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα (σ.σ. όπως και άλλες αμερικάνικες εφημερίδες, κάτι που προβληματίζει την ελληνική πλευρά με αφορμή το θέμα των αγωγών και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ…), ωστόσο Έλληνες και ξένοι διαχειριστές για πρώτη φορά βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και είναι αισιόδοξοι.

Με δεδομένο ότι το Χ.Α. αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό, τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες, είναι πολύ σημαντικό για τους ξένους ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρόνο που θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η αναβάθμιση της Fitch, έπαιξε το ρόλο της, σχολιάζουν οι ίδιοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός ήταν ο λόγος που το spread έφτασε να κάνει πράξεις χθες κάτω από τις 680 μονάδες βάσης. Και όχι μόνο αυτό, τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, αγγίζοντας χθες τα 66 σεντς του ευρώ, όταν πέρσι μετά το κούρεμα είχαν βρεθεί στα τάρταρα των 17 σεντς.

Να σημειωθεί δε, ότι ακολουθεί ένα ακόμα κούρεμα, του επίσημου τομέα, το οποίο τοποθετείται μετά τις Γερμανικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, αυτό θα μπορούσε να γίνει παράλληλα με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τελευταίες εκθέσεις ξένων οίκων, οι αγορές προεξοφλούν ότι πολύ σύντομα το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί τάχιστα στο 130%.

Ταυτόχρονα, οι αποκρατικοποιήσεις, ακόμα και των μη εισηγμένων εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον διότι όσο περισσότερα χρήματα εισπραχθούν, τόσο πιο άμεσα θα μειώνεται το χρέος. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο εξηγούν ότι μπορεί χθες το Bloomberg να «ράπισε» την προσπάθεια της Ελλάδας, πλην όμως την Παρασκευή έκανε πρώτο θέμα την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών προχωρούν με την Εθνική να ετοιμάζεται να κόψει το δικαίωμα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, ενώ η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μηχανή της οικονομίας αρχίζει να παίρνει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Eurobank συνέφαγε χθες με 20 από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες, κάτι το οποίο τροφοδότησε σενάρια ακόμα και για το… μετοχικό μέλλον της τράπεζας.

Σημαντική, επίσης, είναι η πρωτοβουλία των Ελληνικών εισηγμένων να βγουν στυις αγορές, όπως τα ΕΛΠΕ, η Frigoglass, η S&B, ενώ τα αποτελέσματα, όπως αυτά που ανακοίνωσαν ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ κ.ά., δικαιολογούν την προσπάθεια που καταβάλλουν και τελικά τα καταφέρνουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Επίσης, η ζήτηση για αγορά Ελληνικών μετοχών ακόμα και από μικρομεσαίες επιειρήσεις είναι τέτοια, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο roadshow του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη, θα δώσουν το παρόν και εισηγμένες (σ.σ. από τις μικρές), όπως είναι τα Κρι – Κρι.

Η αγορά έδειξε χθες ότι όσο πλησιάζουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των υπολοίπων τραπεζών τόσο μεγαλώνει ο προβληματισμός των επενδυτών για την έκβαση τους, επισημαίνει στο «M» ο κ. Σέργιος Μελαχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι τιμές τους είχαν υπερκτιμηθεί και η διόρθωση ήταν λογική και αναμενόμενη. Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ και η ΕΧΑΕ, ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή αν η διόρθωση θα είναι μεγάλη. Γεγονός, πάντως, είναι σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι οι επενδυτές θα χρειαστούν ρευστότητα για να συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, την οποία σε μεγάλο βαθμό θα εξασφαλίσουν από την αγορά.

 

ΧΣ

Facebook Comments