Αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσονται σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη.
 
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 69% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο. 
 
 
Αντίστοιχα, υποδιπλασιάστηκε το ποσοστό των «αρνητών», καθώς αυτοί που δήλωναν κατηγορηματικά ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο από το 16% τον Νοέμβριο του 2020 υποχώρησαν στο 6% τον Μάιο του 2021. 
 
Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανά κατηγορία σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και σε αυτούς που δεν έχουν κλείσει ραντεβού, οι μεν απάντησαν θετικά σε ποσοστό 97% και οι δε αρνητικά σε ποσοστό 50%.  
 
Σχετικά με το πότε θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, το 81% απάντησε «το συντομότερο», ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί «μετά από 2-3 μήνες» και μόλις το 5% είπε «αρκετά αργότερα». Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, το 31% σημείωσε ότι δε θα το κάνει «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» το 20% «μετά από 2-3 μήνες» και το 6% «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ». 
Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το 63% του δείγματος απαντά «θετικά» και μόλις 26% αρνητικά. Ειδικά, αυτοί που έχουν λάβει ήδη κάποια δόση του εμβολίου, την αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 80%. 
Σε επίπεδο οργάνωσης και διαδικασίας των εμβολιασμών, το 66% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά έναντι 24% αυτών που έχουν αρνητική άποψη. 
 
Μεταλλάξεις 
 
Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».
 
Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις. 
 
Self test
 
Σε ερώτηση της Pulse για τα self tests και αν είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος, το 51% απάντησε «όχι» και το 37% «ναι». 
 
Υποχρέωση για διενέργεια self test κάθε εβδομάδα έχουν σε ποσοστό 81% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 74% στον ιδιωτικό τομέα και 40% οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 
 
Από τη δημοσκόπηση, συνάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (94%) όσοι έχουν υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα, τον κάνουν σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν υποχρέωση και το κάνουν σε ποσοστό μόλις 16%.  
 
Προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα Έλληνες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
 
Συγκεκριμένα αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, η ΝΔ θα έπαιρνε ποσοστό 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%.
 
 
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 38,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και το ΚΙΝΑΛ 7%.
 
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 43% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.
 
 
 
Η ταυτότητα της έρευνας
 
Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.304 ατόμων, το διάστημα 31 Μαΐου- 2 Ιουνίου 2021.
 

Facebook Comments