Η βύθιση της τουρκικής λίρας δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, με τις εκκλήσεις Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και την έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας να οδηγούν τους επενδυτές σε φυγή. Σε νέες τους εκθέσεις, η Citi σημειώνει ότι σορτάρει την τουρκική λίρα και η HSBC επισημαίνει πως το νόμισμα θα συνεχίσει τη διολίσθηση του τόσο φέτος όσο και το 2022.

Πιο αναλυτικά, η Citigroup τονίζει πως αναμένει περαιτέρω sell-off στην τουρκική λίρα και συστήνει long θέσεις στο δολάριο έναντι του τουρκικού νομίσματος. Σε σημερινή της έκθεση η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι παρά τις απώλειες που έχει υποστεί το νόμισμα το οποίο βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά, οι κίνδυνοι για ένα νέο γύρο sell-off είναι υψηλοί.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό και γρήγορη εξάντληση της προσφοράς ξένου συναλλάγματος είναι υψηλοί, εν μέρει λόγω των ακριβότερων εισαγωγών και της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας να πουλά δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments