Προς έκδοση ομολόγου η Τράπεζα Πειραιώς
Στην έκδοση τίτλου ΑΤ1 προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη για ελληνική τράπεζα, η οποία και εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης
Στην έκδοση τίτλου ΑΤ1 προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη για ελληνική τράπεζα, η οποία και εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης
Στην έκδοση τίτλου ΑΤ1 προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη για ελληνική τράπεζα, η οποία και εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της συστημικής τράπεζας καθώς και στο πρόγραμμα ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας, με τις συναντήσεις με τους επενδυτές να ξεκινούν σήμερα, ενώ στόχος είναι η άντληση έως 400 εκατ. ευρώ. Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Goldman Sachs και UBS Investment Bank καθώς και Joint Bookrunners μαζί με τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley.
Σημειώνεται πως το ΑΤ1 είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή perpetual με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο 5,5 ετών, ενώ οι αναμενόμενες αξιολογήσεις είναι Cs από την Moody’s και CCC- από την S&P. Όπως σημειώνεται στη σχετική παρουσίαση προς του επενδυτές, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, διευκολύνει την εκτέλεση του Sunrise, ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, αυξάνει περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, συμβάλλει στην επίτευξη των εποπτικών στόχων και στηρίζει τις αξιολογήσεις της συστημικής τράπεζας από τους οίκους.
Με βάση και του κανόνες για τους τίτλους, ΑΤ1, εάν το CET1 της Πειραιώς μειωθεί κάτω του 5,125% τότε θα υπάρξει προσωρινό write-down. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω του Covid-19, διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.
Η διοίκηση της Πειραιώς είχε προαναγγείλει αυτήν την έξοδο στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise, κατά την παρουσίαση του στρατηγικού της σχεδίου τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι τίτλοι ΑΤ1 είναι ένα “εργαλείο” το οποίο έχει ως βάση την κεφαλαιακή θωράκιση και έχουν πιο υψηλά επιτόκια σε σχέση με τους τίτλους Tier II. Στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, το ρυθμιστικό κεφάλαιο των τραπεζών διαιρείται σε κεφάλαιο Tier 1 και Tier 2. Το κεφάλαιο Tier 1 υποδιαιρείται σε Common Equity (CET) και Additional Tier-1 (AT1). Τα ομόλογα AT1 είναι ένας τύπος μη εξασφαλισμένων, διαρκών ομολόγων που οι τράπεζες εκδίδουν για να ενισχύσουν τα βασικά τους κεφάλαια για να πληρούν τους κανόνες της Βασιλείας-III ((Pillar 2).
Η έξοδος της Πειραιώς ακολουθεί την επιτυχημένη ΑΜΚ καθώς και ανάλογες κινήσεις από την Εurobank τον Απρίλιο με την έκδοση preferred senior notes ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,125%, ενώ έναν μήνα νωρίτερα είχε προηγηθεί η έξοδος της Alpha Bank με την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι στο 5,5%. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν εντός του έτους και άλλες συστημικές τράπεζες.
Σε σχετική της έκθεση η JP Morgan είχε τονίσει πως έρχονται πολλαπλές έξοδοι στις αγορές από τις ελληνικές τράπεζες έως το 2022. Κοιτάζοντας τις προοπτικές κεφαλαίου κάθε τράπεζας, η JP Morgan υπογράμμισε το τεράστιο κόστος κεφαλαίου που συνεπάγεται η πραγματοποίηση αυτών των προγραμματισμένων συναλλαγών τιτλοποίησης και το κίνητρο των τραπεζών να αξιοποιήσουν την πρωτογενή αγορά προκειμένου να υποστηρίξουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Έτσι, αναμένει ότι η ευκαιρία που υπάρχει στον χώρο των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκδοσης τίτλου AT1.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments