Το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με την στυγερή δολοφονία μιάς 20χρονης μάνας από τους κακούργους εισβολείς στο σπίτι της, έχει δικαιολογημένα σοκάρει και θορυβήσει ολόκληρη την κοινωνία. Είναι πλέον σαφές ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πρωτοφανούς εγκληματικότητας, που ουδέποτε άλλοτε είχε βιώσει η Ελλάδα. Σκληροί εγκληματίες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα φραγμό και κανένα δισταγμό να σκοτώσουν, να κακοποιήσουν, να βιάσουν, να βασανίσουν τα αθώα θύματα τους προκειμένου να κερδίσουν κάποια μικρά οφέλη, δρουν συχνά ανεξέλεγκτα. Αυτή είναι η μορφή της νέας εγκληματικότητας η οποία κερδίζει δυστυχώς συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτή την νέα μορφή της εγκληματικότητας η ελληνική αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν φαίνεται να έχουν τα απαραίτητα όπλα για να την αντιμετωπίσουν. Η κοινωνία μας, και λόγω της εισροής εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών από χώρες που βίωσαν πολύ σκληρές καταστάσεις, κυρίως πολέμους και ακραία φτώχεια, δείχνει να είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή αρνητική πραγματικότητα. Σε αυτήν την φάση, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. Θα προσαρμοστεί χωρίς αντίσταση σε αυτή την εγκληματικότητα. Θα την αποδεχθεί και θα σκύψει το κεφάλι η θα αντισταθεί; 

Για μένα ακόμα και την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων η απάντηση είναι αυτονόητη. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί. Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Βέβαια από τα λόγια στην πράξη υπάρχει απόσταση. Κακά τα ψέματα η εξίσωση που πρέπει να λύσει το ελληνικό κράτος είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να συνδυάσει την ασφάλεια με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την προστασία των ατομικών ελευθεριών. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Αλλά και πρέπει να δράσουμε με σχέδιο,  υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Ανοχή έναντι εγκληματιών όπως οι αδίστακτοι δολοφόνοι στα Γλυκά Νερά δεν επιτρέπεται.

Πρόσφατα διαβάσαμε για την σύλληψη στη Γλυφάδα, από πολίτες μάλιστα, ενός διαρρήκτη για…102η φορά. Αδιανόητο. Τόσες φορές συνελήφθη συγκεκριμένος διαρρήκτη και ανάλογες φορές αφέθηκε ελεύθερος. Χωρίς καν να έχει εκτίσει την ποινή του. Αυτά τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά. Και όταν μάλιστα αυτό γίνεται με σκληρούς εγκληματίες όπως οι δολοφόνοι της εικοσάχρονης μάνας, τότε έχουμε να κάνουμε με κατάλυση του κράτους δικαίου. Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία,  όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ταυτόχρονα περισσότερα μέσα στην αστυνομία για την ανεύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών. Επί χρόνια,  η νοοτροπία του ΣυΡιζΑ για ελαστική αντιμετώπιση σκληρών κακοποιών δεν απέδωσε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένη να επιβάλλει σύγχρονους ποινικούς νόμους που να τιμωρούν και να προστατεύουν.

Facebook Comments