ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους €25,68 δισ.

MarketNews

ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους €25,68 δισ., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία διαμορφώνονται στα 61 δισ. ευρώ περίπου και έτσι η ΕΚΤ ουσιαστικά "κατέχει" σχεδόν το 40%. Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει υπό το πρόγραμμα PEPP ανά χώρα, μία ανακοίνωση η οποία γίνεται κάθε δίμηνο. Οι συνολικές αγορές τίτλων φτάνουν πλέον το 1,1 τρισ. ευρώ με περίπου 750 δισ. ευρώ να απομένουν για την εξάντληση του "φακέλου" του 1,85 τρισ. ευρώ.

Το διάστημα Απριλίου-Μάϊου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 3,744 δισ. ευρώ που είναι και το υψηλότερο διμηνιαίο επίπεδο από τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020 (5,256 δισ. ευρώ), έχοντας αυξήσει σημαντικά τις αγορές της σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα όπου οι αγορές διαμορφωνόντουσαν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ ή και κοντά στα 2 δισ. ευρώ ανά δίμηνο. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει και υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ σε σημαντικό ποσοστό, καθώς τους τελευταίους 15 μήνες μήνες, και από τις 18 Μαρτίου 2020 έως σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 18,5 δισ. ευρώ, 9 δισ. φέτος από το 10ετές, το 30ετές και το 5ετές, και 9,5 δισ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΚΤ μέσω του PEPP έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας, και έχει αγοράσει 7,2 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τον όγκο των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Κούρταλη Ελευθερία