Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται, νομίζω, η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής υπό την καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Ζυρίχης Έφης Βαγενά ως προς το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. 

Μαθαίνω ότι η Επιτροπή έχει ήδη κάνει τις πρώτες συνεδριάσεις, όντας και σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, και ίσως και την επόμενη εβδομάδα να παραδώσει τη γνωμοδότηση της στον πρωθυπουργό αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν στην κρίση της. Θα πρόκειται, βεβαίως, για ένα θεωρητικό κείμενο, λαμβάνοντας υπόψιν ζητήματα ηθικής αλλά και συνταγματικής τάξης. 

Από εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αν και αυτό δεν αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Και αυτό γιατί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με την επιχείρηση του εμβολιασμού σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να ανοίξει ένα μέτωπο με τους υγειονομικούς που φέρουν εις πέρας την Επιχείρηση Ελευθερία και θα συνεχίσουν και μέσα στο καλοκαίρι. 

Από εκεί και μετά, όμως, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, γιατί ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Προς τούτο, δε, δεν θα άφηνα να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή παρέμβαση της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς τοποθετήθηκε επί συνταγματικής βάσεως υπέρ της υποχρεωτικότητας συγκεκριμένων εμβολιασμών. 

«Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας», είπε η Πρόεδρος. Και ο νοών νοείτω. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments