“Ναι” στις συνομιλίες για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ 25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά “όχι” στις μεταγραφές από το ΚΙΝΑΛ, όπως αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, λέει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 και με αφορμή ερώτηση σχετική με το αν οι νέοι προτιμούν πολιτικά σχήματα όπως το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Φίλης απάντησε: “Δεν το ξέρω αυτό (ότι πηγαίνουν οι νέοι στο κόμμα Βαρουφάκη), αλλά και ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς- αν θέλει να πάει από δω ή από κει”.

“Δεν κάνω κρίση για ένα-ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα”.

Ο κ.Φίλης άσκησε κριτική και για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση.

Έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή. Η αντίληψη της κυβέρνησης, βγαίνει και από την έκθεση Πισσαρίδη, ότι δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «το νέο αντι-εργατικό νομοσχέδιο, οδηγεί σε μια επιβολή της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας».

Facebook Comments