Τι συμβαίνει με το κόμμα των γερμανών Πρασίνων; Πριν από 8 εβδομάδες όλα ήταν στην θέση τους, οι δημοσκοπήσεις προκαλούσαν ευφορία και η συμπρόεδρος του κόμματος και υποψηφία για την καγκελαρία Ανναλένα Μπέρμποκ χαμογελούσε με αισιοδοξία. Μετά ήρθαν οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ με τους Πράσινους να διαπιστώνουν ότι καλές δημοσκοπήσεις και εκλογικά αποτελέσματα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κι αυτό επειδή στις τοπικές εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο οι Πράσινοι μόλις και μετά βίας συγκέντρωσαν 5,9%, πολύ μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο.

Ενστάσεις από την κομματική βάση

Παρόλα αυτά η Ανναλένα Μπέρμποκ κράτησε τη ψυχραιμία και την αισιοδοξία της λέγοντας ότι «για μας είναι σαφές, η βάση εκκίνησης στις ομοσπονδιακές εκλογές είναι εντελώς διαφορετική. Μετά την πανδημία το σημαντικό είναι να ανανεώσουμε μαζί αυτήν την χώρα. Και αυτό θέλουν και υποστηρίζουν η Συμμαχία 90/Πράσινοι». Στο ψηφιακό κομματικό συνέδριό τους, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οι 800 σύνεδροι θα εγκρίνουν το εκλογικό πρόγραμμα και θα επιβεβαιώσουν και τυπικά την υποψηφιότητα της Μπέρμποκ για το αξίωμα της καγκελαρίου. Από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σαξονία-Άνχαλτ έγινε σαφές ότι ορισμένες τολμηρές θέσεις για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές σε ευρύτερες περιοχές, κυρίως στα ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Από την άλλη στο συνέδριο η ηγεσία θα πρέπει να μην αφήσει ανικανοποίητο εκείνο το τμήμα κομματικής βάσης που θεωρεί ανέφικτους ορισμένους στόχους για την προστασία του κλίματος, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα. Οι Πράσινοι ζητούν μείωση των ρύπων κατά 70% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990, αλλά μια μεγάλη ομάδα από την κομματική βάση ζητά 85%. Ένα από τα διαφιλονικούμενα σημεία είναι και το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους. Στο προεκλογικό πρόγραμμα γίνεται λόγος για 130 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά τμήμα της κομματικής βάσης ζητά να μειωθεί στα 100 χιλιόμετρα. 

Λάθη επί λαθών

Θέμα συζήτησης στο συνέδριο θα γίνει και η ατυχής επίσκεψη του συμπροέδρου Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Ουκρανία, όπου υπό την επήρεια των συζητήσεων με τους οικοδεσπότες του, ζήτησε την χορήγηση γερμανικών όπλων για αμυντικούς σκοπούς, τη στιγμή που στο πρόγραμμα των Πρασίνων γίνεται λόγος για πολιτικά μέσα πρόληψης κρίσεων και περιορισμούς και ελέγχους στις εξαγωγές όπλων σε περιοχές κρίσεων και πολέμου ή σε απολυταρχικά καθεστώτα. Τα ολισθήματα δεν τελειώνουν εδώ.

Η Ανναλένα Μπερμποκ παραδέχθηκε ότι ξέχασε να δηλώσει στη Βουλή ποσό 20.000 ευρώ που πήρε από το κόμμα ως επίδομα Χριστουγέννων και αργότερα αναγκάστηκε να διορθώσει το βιογραφικό της από ασάφειες και λανθασμένες αναφορές, π.χ. την ιδιότητα του “μέλους” σε οργανώσεις όπως το φημισμένο «German Marschall», που δεν ίσχυε. Λάθη το ένα μετά το άλλο σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας.Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ το παραδέχεται χωρίς περιστροφές: «Δεν θέλω να αποσιωπήσω ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο άνεμος δεν ήταν ούριος για τους συναδέλφους που έκαναν προεκλογική εκστρατεία στην Σαξονία-Άναχλτ. Και οι συζητήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο ασφαλώς δεν βοήθησαν».

Facebook Comments