Πώς η Λαγκάρντ διασφαλίζει ένα θερμό καλοκαίρι για τα ελληνικά ομόλογα
Ένα πολύ θερμό καλοκαίρι διασφάλισε η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως για αυτά που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα ελληνικά
Ένα πολύ θερμό καλοκαίρι διασφάλισε η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως για αυτά που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα ελληνικά
Ένα πολύ θερμό καλοκαίρι διασφάλισε η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και κυρίως για αυτά που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα ελληνικά. Έκανε αυτό που ευχόντουσαν οι αγορές. Έβαλε τέλος στα όποια σενάρια για μείωση του ρυθμού αγορών υπό PEPP, το περίφημο tapering, προσφέροντας άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων αφού, όπως είπε η Λαγκάρντ, οι σημαντικά αυξημένες αγορές θα συνεχιστούν για ένα ακόμη τρίμηνο. Έτσι οι επενδυτές δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την επιστροφή των όποιων σχετικών ανησυχιών.
Το πράσινο φως που έδωσε η Λαγκάρντ, ευνοεί δίχως αμφιβολία τα ομόλογα που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο, δηλαδή τις υψηλότερες αποδόσεις, τα οποία και κοιτούν οι γνωστοί… κυνηγοί αποδόσεων. Σηματοδοτώντας ότι δεν θα αφήσει το γκάζι από το PEPP, βοήθησε στον εκμηδενισμό των φόβων ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αποσύρει την πρωτοφανή νομισματική στήριξη – τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά και τ ιταλικά ομόλογα σημείωσαν εκρηκτικό ράλι.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αποφάσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι το… δάχτυλο είναι ακόμη πολύ μακριά από τη σκανδάλη που σημαίνει, καθαρός δρόμος για περαιτέρω κέρδη από τα ομόλογα της περιφέρειας αλλά και από τα carry trades, μία στρατηγική η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από διαχειριστές χρήματος που αγοράζουν και διακρατούν ομόλογα προκειμένου να κερδίσουν από την έξτρα απόδοση, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι χαράσσοντες πολιτική θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού υπό έλεγχο. Οι συναλλαγές αυτές είναι περισσότερο δημοφιλείς όταν υπάρχει λιγότερο ρίσκο για μεταβλητότητα, κάτι που διασφάλισε η ΕΚΤ. Και αυτό το trade ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως σημείωσε και η BofA, τώρα που η επόμενη πιθανή ανακοίνωση για tapering έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, το περιβάλλον της μεγάλης αρνητικής καθαρής προσφοράς (το δεύτερο εξάμηνο του έτους) μπορεί να παρέχει στους επενδυτές την άνεση να τοποθετηθούν και πάλι στην αγορά. Οι αναλυτές της αναμένουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα και η ηρεμία αυτή ευνοεί τα carry trades.
Περισσότερες λεπτομερείς πάντως για το πιθανό tapering και την πορεία του PEPP μέχρι τη λήξη τους θα δοθούν το φθινόπωρο όταν η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει την «Επανεξέταση Στρατηγικής» της. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσουν τριήμερο συσκέψεων στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα (18-20 Ιουνίου), με στόχο να συζητήσουν και ενδεχομένως να επιλύσουν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν. H επανεξέταση που ξεκίνησε πέρυσι, αλλά είχε ανασταλεί για μεγάλο μέρος του 2020, θα επαναπροσδιορίσει τον στόχο πληθωρισμού της τράπεζας αλλά και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Η πρώτη αυτή συνδιάσκεψη με φυσική παρουσία του 25μελούς Δ.Σ (οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης συν 6 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στοχεύει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αν και δεν αναμένεται να προκύψουν τελικές αποφάσεις.
Επιστρέφοντας στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα όπως έδειξε και το reopening του 10ετούς, συνεχίζει να έχει πολύ ισχυρή ζήτηση και θα ευνοηθεί ακόμη περισσότερο από την ενίσχυση των αγορών της ΕΚΤ υπό το PEPP. Να σημειώσουμε πως η ΕΚΤ συνεχίζει και υπερκαλύπτει τις ελληνικές εκδόσεις, καθώς έως το τέλος Μαϊου 2021 και από τον Μάρτιο του 2020 έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25,7 δισ. ευρώ έναντι 18,5 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει η Ελλάδα το ίδιο διάστημα, ενώ ο διμηνιαίος ρυθμός αγορών ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Και αν προστεθούν και τα 2,5 δισ. ευρώ του reopening, και πάλι η υπερκάλυψη συνεχίζεται.
To ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξης Ιουνίου 2031 πλέον θεωρείται από την αγορά ως «ο απόλυτος τίτλος αναφοράς» (benchmark) καθώς το μέγεθός του αυξάνεται στα 6 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ πριν. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει στο γκρουπ της επενδυτικής βαθμίδας, τουλάχιστον όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία των εκδόσεων, δηλαδή το μέγεθος των βιβλίων προσφορών και το επίπεδο της απόδοσης και του spread. Με αυτή την έξοδο, η Ελλάδα κατάφερε να σπάσει δύο ρεκόρ. Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε αυτό της αρχικής έκδοσης του του περασμένου Ιανουαρίου και με ύψος 30,5 δισ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιστορία για ελληνικό κρατικό τίτλο, ενώ – και ίσως πιο σημαντικό σε ότι αφορά το στάτους των ελληνικών ομολόγων – η Ελλάδα πέτυχε το χαμηλότερο spread έναντι της Γερμανίας από το 2008, το οποίο και διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες βάσης, έναντι 135 μ.β που ήταν κατά την έκδοση του Ιανουαρίου.
Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στην αγορά που είχνα δημιουργήσει οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ενώ κυρίως ήθελε να προλάβει την «επέλαση» της Ε.Ε στις αγορές με τις εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις τον Ιούνιο/Ιούλιο, ξεκινώντας με 10ετές την επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, τα 2,5 δισ. ευρώ από το «άνοιγμα« του 10ετούς προστίθενται στα ταμειακά διαθέσιμα των 33,7 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες εισροές από άλλες πηγές χρηματοδότησης (δόσεις ANFAs/SMPs, εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης). Αυτό σημαίνει ότι η χθεσινή έξοδος μπορεί να είναι και η τελευταία για φέτος για την Ελλάδα (έχει επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος δανεισμού για το 2021 των 12 δισ. ευρώ), όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και της πανδημίας. Στα επόμενα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα έτσι ώστε να διατηρήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ.
Facebook Comments