BofA: Στο 5,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021
Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ προχώρησε και η Bank of America ακολουθώντας την τάση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες
Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ προχώρησε και η Bank of America ακολουθώντας την τάση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες
Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ προχώρησε και η Bank of America, ακολουθώντας την τάση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες (βλ. οίκοι αξιολόγησης DBRS και Scope) μετά και τη σημαντική πρόοδο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης χάρη και στην έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, αλλά και το reopening της οικονομίας.
Έτσι, ακολουθώντας το μπαράζ αναβαθμίσεων, πλέον η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 5,1% και κατά 1,7% υψηλότερα σε σχέση με τις πρόσφατες προβλέψεις της, ενώ το 2022 θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 3,8% και το 2023 θα κινηθεί στο 2,1%.
Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα- και μετά το virtual “ταξίδι” της στην Ελλάδα και τις συναντήσεις με κυβέρνηση, τράπεζες, ΤτΕ και ΟΔΔΗΧ – η BofA είχε αυξήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση (+ 0,70%) και για το 2022 σε 5,7% (+ 0,3%), καθώς ενσωμάτωσε μια συντηρητική εκτίμηση του αντίκτυπου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν αύξηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 20 και 30 μονάδες βάσης το τρέχον έτος και το επόμενο έτος. Κατά την άποψή της, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή ή καθυστερημένη απορρόφηση των δανείων της Ε.Ε από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης.
Η BofA προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος για το σύνολο της ευρωζώνης, τοποθετώντας την στο 4,2% από 3,7% πριν, ενώ το 2022 την τοποθετεί στο 3,5% από 3,7% πριν και στο 1,9% το 2023. Ο λόγος είναι, όπως τονίζει, ότι το reopening των οικονομιών ξεκίνησε νωρίτερα από το αναμενόμενο, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική, ενώ ο κόσμος , όπως επισημαίνει, έχει μάθει να “λειτουργεί”” καλύτερα και εν μεσώ περιορισμών τη στιγμή που οι εμβολιασμοί κινήθηκαν και κινούνται ταχύτερα. Παράλληλα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα “κινητική” στην αγορά ομολόγων με τις αγορές υπό το πρόγραμμα QE να “τρέχουν” μέχρι τα τέλη του 2023 – με το PEPP να λήγει τον Μάρτιο του 2022 αλλά το QE να συνεχίζεται ολόκληρο το 2023 με τις μηνιαίες αγορές να κινούνται στα 40-50 δισ. ευρώ το 2022 – ενώ αναμένεται πως η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά το 2023.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments