Απειλή για τον Ερντογάν το HDP

Deutsche Welle

Απειλή για τον Ερντογάν το HDP, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Από τη Δευτέρα είναι πια βέβαιο, ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη προσφυγή απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμμματος HDP», γράφει η taz σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του HDP». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Το επιτυχημένο κόμμα συνιστά απειλή για τον Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η πολύμηνη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Η εισαγγελία δεν ζητά μόνο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αλλά και να απαγορευθεί σε 500 ηγετικά κομματικά στελέχη η ενασχόληση με τη πολιτική για τουλάχιστον μια πενταετία. Στόχος να αποφευχθεί η πολιτική τους δραστηριότητα μέσω ίδρυσης νέου κόμματος.

Τόσο η δίκη κατά του δημοφιλούς πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατάφερε διασφαλίζοντας ποσοστό 15% στις εκλογές του 2015 να υπερπηδήσει το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όσο και η εξέταση ενδεχόμενης απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος στοχεύει στον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή στη Τουρκία. Η κύρια αιτιολογία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι ότι το HDP είναι συνεργός της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Στη πραγματικότητα όμως ο λόγος πίσω από τις δικαστικές διαδικασίες είναι ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί μήπως στις επόμενες εκλογές του 2023 δεν καταφέρει να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τη προϋπόθεση ότι η αντιπολίτευση καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Ας σημειωθεί ότι ήδη το 2015 ο πρόεδρος Ερντογάν απώλεσε την πλειοψηφία στη Βουλή λόγω της εισόδου του HDP στο κοινοβούλιο».