Μπορεί οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία να μην επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και ο δεύτερος γύρος να αναμένεται να έχει επίσης περιορισμένο αντίκτυπο, ωστόσο οι κίνδυνοι αυξάνονται για τους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, τα ομόλογα της περιφέρειας έδειξαν περιορισμένη ευαισθησία στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τους πιθανούς κινδύνους να μεταφέρονται πιο μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα στις βουλευτικές εκλογές του 2022, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κατακερματισμένης Βουλής.

Σε ό,τι αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, η Citi αναμένει ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι για την περιφέρεια, κυρίως χάρη στο “σταθερό χέρι” της ΕΚΤ η οποία συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα με αυξημένο ρυθμό υπό το πρόγραμμα PEPP.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει πως οι κρατικοί τίτλοι του ευρωπαϊκού Νότου παραμένουν πολύ ευάλωτοι στις κινήσεις της ΕΚΤ και στον ρυθμό αγορών της. Οποιοδήποτε tapering, δηλαδή μείωση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP, κάτι το οποίο είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί αργότερα αυτό το έτος, μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση των spreads, με τα ιταλικά spreads να αυξάνονται στις 120 μονάδες βάσης στο δ’ τρίμηνο, από περίπου 105 μ.β σήμερα.

Κατά την Citi, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στο tapering της ΕΚΤ από ό,τι τα ιταλικά. Συγκεκριμένα, τα πορτογαλικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα στο PEPP εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με τη μετατόπιση της ευελιξίας του PEPP προς το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PSPP, δεδομένων των περιορισμών του ορίου των αγορών (κλείδα κεφαλαίου) καθώς ήδη οι αγορές της ΕΚΤ προσεγγίζουν αυτό το όριο. Για αυτόν τον λόγο και δεδομένης της bullish στάσης που διατηρεί η Citi για τα ισπανικά ομόλογα, ρευστοποιεί τις θέσεις της στο trade που διατηρούσε, δηλαδή των long θέσεων στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των 10ετών ισπανικών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει η Citi,  θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε ένα tapering του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους για το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και είναι πιθανό να υποαποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Από τον περασμένο Απρίλιο, η Citi είχε προτείνει το trade “4s15s flattener στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών”, το οποίο, όπως είχε εξηγήσει στο Capital.gr ο αναλυτής της τράπεζας, Aman Bansal, αποτελούνταν από τα εξής: Αγορά 15ετών ελληνικών ομολόγων με πώληση των 4ετών (λόγω της πρόσφατης υπεραπόδοσης) και πώληση των 15ετών ιταλικών ομολόγων με αγορά των 4ετών λόγων της υποαπόδοσης με τα ελληνικά. Ο λόγος ήταν η εκτίμηση της Citi ότι η ελληνική καμπύλη αναμένεται να συγκλίνει με την ιταλική.

‘Όπως σημειώνει πλέον ο στόχος της αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί, με τα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα ιταλικά, και αυτό σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών φαίνεται πλέον πολύ ακριβό.

Έτσι, η Citi πατάει το… κουμπί του sell και συστήνει ένα νέο trade, την πώληση των 7ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, δηλαδή την πώληση των ελληνικών τίτλων λήξης Ιανουαρίου 2028 έναντι των ιταλικών λήξης Ιανουαρίου 2028, όπου το spread διαμορφώνεται στις -10 μονάδες βάσης. Στόχος του trade είναι το θετικό spread στις +2 μονάδες βάσεις, ενώ εάν υποχωρήσει περαιτέρω και αγγίξει τις -16 μονάδες βάσεις τότε η Citi θα κλείσει επίσης το trade.

Η παραπάνω αρνητική πλέον στάση της Citi σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, βασίζεται στις επιπτώσεις του tapering και την πρόσφατη υπεραπόδοση έναντι των ιταλικών ομολόγων και μόνο, και όχι σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, όπως αναφέρει, ο κίνδυνος στο νέο της trade είναι το καλό σενάριο για την Ελλάδα όπου η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ελληνικών spreads.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments