Θετική παραμένει για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Bank of America σε νέο της report, όπου προχωρά σε αναβάθμιση της στάσης της για την Alpha Bank σε “buy” από “neutral”, ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy” για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, και τη σύσταση “underperform” για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων NPE που οδηγεί σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο μελλοντικό σχηματισμό NPE, ενώ θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, εντοπίζοντας και συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά έργα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η BofA, απαιτείται να υπάρξει ανάπτυξη για να βελτιωθεί η κερδοφορία, και δεν αρκεί το de-risking των ισολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η BofA, τον Φεβρουάριο σε έκθεσή της είχε τονίσει πως οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αναλάβουν άμεση δράση για να απαλλαγούν από την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έκτοτε, όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει επιθετικά σχέδια να μειώσουν τους δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά το 2021 (από περίπου 30% σε επίπεδο συστήματος) και σε περίπου 5% το 2022. Όσον αφορά τις δύο τράπεζες που η BofA είχε επισημάνει ότι έχουν κενά κεφαλαίου, η Πειραιώς ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Alpha μόλις προχώρησε σε ΑΜΚ ύψους 0,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, η BofA παραμένει θετική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και όπως προαναφέρθηκε αναβαθμίζει την Alpha από “Neutral” σε “Buy”, διατηρεί την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε “Buy” και την Πειραιώς σε “Underperform”.

Η τιμή στόχος για την Alpha Bank τοποθετείται στο 1,45 ευρώ από 0,90 ευρώ πριν και τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό διαμορφώνονται στο 39%, για την Eurobank η τιμή στόχος τοποθετείται στο 1,15 ευρώ από 1 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 37%, για την Εθνική στα 3,30 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 35%, ενώ για την Πειραιώς η τιμή στόχος διαμορφώνεται πλέον στο 1,40 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ΑΜΚ, από 14,03 ευρώ (βλέποντας πτώση 5%).

Σε πρόσφατη έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, οι οικονομολόγοι της BofA αναβάθμισαν την εκτίμηση για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 σε 5,1% (από 3,4%) χάρη του καλύτερου από το αναμενόμενο πρώτου τριμήνου και του επιταχυνόμενου ρυθμού του ανοίγματος της οικονομίας. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως τονίζει, θα στηρίξει σημαντικά την ελληνική οικονομία από το β’ εξάμηνο του έτους και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό και τη συγχρηματοδότηση επενδυτικών έργων.

Η απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 αντισταθμίστηκε από ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών μέτρων και σε τραπεζικό επίπεδο οι τάσεις σχηματισμού NPE παρέμειναν καλές ακόμη και μετά τη λήξη των μορατόριουμ τον Δεκέμβριο του 2020. Με βάση την καλή πορεία σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των σχεδίων των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη χρήση των δομών τιτλοποίησης (Ηρακλής), η BofA αναμένει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τα σχέδια μείωσης NPEs.

Ο αμερικάνικος οίκος τονίζει πως το να “γυρίσει η σελίδα” στο μέτωπο των NPEs, σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα κληθούν να αναλάβουν έκτακτες απώλειες στο μέλλον, θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις και σε κάποιο στάδιο θα είναι σε θέση να αμείβουν τους μετόχους μέσω μερισμάτων. Ωστόσο, μια διαρκής βελτίωση της κερδοφορίας χρειάζεται ανάπτυξη, όπως τονίζει. Πιστεύει ότι οι νέοι όγκοι δανείων θα ενισχυθούν έντονα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προβλέψεις για απώλεια δανείων θα μειωθούν και το κόστος θα βελτιωθεί επίσης. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν τα έσοδα από τα NPEs, η πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια είναι πιθανό να παραμείνει και σε κάποιο στάδιο όλες οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν τίτλους AT1s. Πάντως, όπως καταλήγει, αναμένει ότι η κερδοφορία τους θα ανακάμψει σημαντικά. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments