Το πράγμα είναι απλό. Η χώρα και η οικονομία της την γλύτωσαν φτηνά ως τώρα, με πληγές που μπορεί να είναι επώδυνες αλλά τέλος πάντων δεν συνιστούν ανήκεστο βλάβη. Πλην από δω και πέρα, θα πρέπει να θεωρούμε αδιανόητη κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος λόγω της πανδημίας. Ανεξαρτήτως του πόσες μεταλλάξεις θα σκάσουν μύτη εφεξής, πόσο μεταδοτικές ή τοξικές είναι, η πιθανότητα νέου lock down είναι απλώς ανύπαρκτη. Η χώρα θα προχωρήσει, είτε έτσι είτε αλλιώς.

Το «έτσι» το ξέρουμε. Είναι η αποκατάσταση μιας κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας μέσα από τον μαζικό εμβολιασμό που θα θωρακίσει τον πληθυσμό μας και θα μας επιτρέψει να λειτουργούμε δίχως προσκόμματα. Το «αλλιώς» είναι η (υπαρκτή) πιθανότητα να παραμείνει εκουσίως χωρίς ασπίδα ένα ικανό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο σε βάθος χρόνου θα απειλήσει αντικειμενικά να συμπαρασύρει το σύνολο της χώρας σε νέο κλείσιμο. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Με μια προοπτική ανάπτυξης 4% το 2021 και 6% το 2022, θα είναι εγκληματικό κάθε φρενάρισμα, όταν μάλιστα αυτό θα ζητηθεί για να διασωθεί μια μειοψηφία που αρνείται να επιδείξει προσωπική αυτοσυντήρηση και κοινωνική ευθύνη. Όσο δεν υπήρχαν εμβόλια για όλους, κάθε μέτρο προστασίας της ζωής ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους ήταν επιβεβλημένο. Από την στιγμή που ο καθένας μπορεί να πάει να θωρακιστεί, η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει δίχως τα βαρίδια της.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά στην Κρήτη έχουμε μια παροιμία που λέει «όσα σου κάνει η κεφαλή σου, δεν στα κάνει ο κόσμος όλος».  Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός, είναι μια καθαρή δήλωση που εκφέρεται από όλους τους λογικούς και νηφάλιους πολίτες αυτού του τόπου. Ότι η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, δίχως να περιμένει εκείνους που εκουσίως έχουν στυλώσει τα πόδια, διακινδυνεύοντας πρώτα απ’ όλα την δική τους ζωή.

Θα μου πείτε τώρα, αυτός που δεν υπολογίζει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί στην εντατική ή στον τάφο, θα κάτσει να σκεφτεί ότι το κράτος δεν γίνεται να πληρώνει αιώνια δίχως να υπάρχει από πίσω οικονομική δραστηριότητα; Διότι άκουσα και αυτού του είδους την μουρμούρα από ορισμένους πανέξυπνους αρνητές. Εμ δεν εμβολιάζονται, εμ δεν προφυλάσσονται, εμ διαμαρτύρονται όταν βγαίνουν οι υπουργοί και λένε ότι τα λεφτά τελειώνουν. Οι ίδιοι που φρενάρουν κάθε πιθανότητα ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου, είναι οι πρώτοι στην διαμαρτυρία όταν κοπούν οι επιστρεπτέες και τα επιδόματα. Εντάξει, αλλά πόσο ν’ αντέξει και ο λογικός πολίτης τον παραλογισμό της μειοψηφίας, επενδυμένο μάλιστα με συνταγματικούς και δικαιωματικούς μανδύες;

Facebook Comments