Κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση ακούμε πάντα για μεταρρυθμίσεις. Προφανώς γιατί ποτέ δεν γίνονται. Γιατί ποτέ κανείς δεν αγγίζει το σημείο από όπου τα πάντα ξεκινούν, αλλά δεν καταλήγουν (το τελευταίο είναι μια άλλη συζήτηση). Το φορολογικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη αλλαγή, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα ενώσει τους Έλληνες. Γιατί, λανθασμένα ορισμένοι πιστεύουν πως το φορολογικό σύστημα έχει να κάνει με τα δημόσια ταμεία. Τεράστιο λάθος. Έχει να κάνει με την κοινωνία, καθώς είναι ο βασικός δίαυλος επαφής πολίτης και κράτους. Και, μέχρι σήμερα, το κράτος κλέβει τους πολίτες και οι πολίτες κλέβουν το κράτος. Το απόλυτο λάθος. Χρειαζόμαστε, επιτέλους, ένα σύστημα που θα ενώσει την κοινωνία και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις πολίτη και κράτους. Και είναι απλό: έσοδα – έξοδα για όλους. Με ενιαία φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση για όλους. Δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Μπορεί να γίνει, αρκεί κάποιος να το τολμήσει. 
 
Έχω ακούσει και έχω διαβάσει ειδικούς που λένε ότι μία σελίδα είναι αρκετή. Ίσως, αλλά δεν είναι ανάγκη από το ένα άκρο να πάμε με τη μία στο άλλο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, την πορεία. Το καραβάνι πρέπει να ξεκινήσει. Για να διασφαλίσει την παρουσία της Ελλάδας στον 21ο αιώνα, να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολλών, να γίνει η δημιουργικότητα του Έλληνα συντελεστής ισχύος της χώρας. Σε μία περίοδο που τα σύννεφα στον κόσμο γύρω μας πληθαίνουν, οι προκλήσεις δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με δανεικά, ούτε να ζητάμε πάντα τη βοήθεια των άλλων. Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε και μόνοι μας, αρκεί να το πιστέψουμε και να κάνουμε ο καθένας ότι του αντιστοιχεί. Με τη σκέψη σε ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, όπου κανείς δεν θα κλέβει κανέναν. Αν το τολμήσουμε το χθες θα είναι απλά ένα κακό όνειρο και η ανάπτυξη δε θα είναι στη φαντασία μας, θα είναι παντού γύρω μας. 
 
Αρκεί να δούμε πώς θα βγάλουμε λεφτά. Νέο χρήμα. Όχι πώς θα μοιράζουμε μια συνεχώς μικρότερη πίτα. Πώς θα χρεωνόμαστε εμείς σήμερα και θα τα φορτώνουμε στους άλλους αύριο. Με έσοδα και έξοδα για όλους δεν υπάρχει πλέον άλλοθι φοροδιαφυγής. Όλα στο τραπέζι. Για να είναι το τραπέζι όλων γεμάτο. Η πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τεράστια. Με έναν νόμο και ένα άρθρο μπορεί να κάνει ότι δεν έκανε κανείς στα χρόνια μέχρι σήμερα, αλλάζοντας το παιχνίδι δραστικά. Με τρόπο που κανείς δεν θα έχει πλέον δικαιολογίες να μην κάνει τη δική του επιχείρηση ή να κρύβει λεφτά στα μαξιλάρια. Ιδού η Ρόδος λοιπόν… 

Facebook Comments