Οι εικόνες από την συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στην πλατεία Συντάγματος ήταν πράγματι εντυπωσιακές. Χιλιάδες συμπολίτες μας, δίχως να φορούν μάσκες προστασίας, διαδηλώνουν με ένταση και πάθος για να προστατέψουν δήθεν τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Στην πράξη για να καταλαγιάσουν τους ανείπωτους φόβους τους και να εκφράσουν την συνωμοσιολογία, που ανέκαθεν εμφιλοχωρούσε στην κοινωνία μας.

Σε κάθε κοινωνία, κι ιδίως στην ελληνική, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανορθολογισμό. Πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως άνθρωποι χαμηλότερου μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου και διακατεχόμενοι από δοξασίες, προλήψεις, προκαταλήψεις και έντονο ανορθολογισμό, είναι πρόθυμοι να πιστέψουν σε οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας που πονηρά διοχετεύουν άνθρωποι που θέλουν να χειραγωγήσουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της, είτε πολιτικά είτε οικονομικά.

Πριν από 10 περίπου χρόνια, το ανορθολογικό κίνημα είχε εκφραστεί με τη μορφή των αγανακτισμένων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την προφανή αντίδραση της κοινωνίας μας στις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων που ‘είχαν συμβεί, επεδίωκε την έξοδο από την ευρωπαΐκή ένωση και το ευρώ. Επεδίωκε να καταργήσει τα μνημόνια «με ένα νόμο και ένα άρθρο». Και υποσχόταν, ψευδώς φυσικά, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, ότι δήθεν θα γύριζε την χώρα στην προ του 2010 περίοδο της ανέφελη ευημερίας. Το κίνημα αυτό είχε αποκτήσει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη με αποτέλεσμα να φέρει τον λαϊκίστικο ΣυΡιζΑ στην εξουσία του 2015 και να ενισχύσει την νοοτροπία του ανορθολογισμού, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η διεξαγωγή του διχαστικού δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Ενός δημοψηφίσματος που αν είχε υλοποιηθεί τότε η χώρα σήμερα θα είχε πέσει στον γκρεμό. Κι όμως τότε 5 Ιουλίου 2015 το 61 % των ελλήνων πολιτών πήγε και ψήφισε υπέρ του όχι, χωρίς μεγάλο μέρος τους να καταλαβαίνει τι ψήφιζε. Ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και του ανορθολογισμού που η χώρα βρέθηκε σε μια παρανοϊκή κατάσταση,. Με κλειστές τις τράπεζες και με αβέβαιη την αυριανή μέρα.

Σήμερα, το κίνημα του ανορθολογισμού παίρνει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας, η οποία φυσιολογικά προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια κοινωνία. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς, στην κυριολεξία, κρίσης όπως αυτή που διέρχεται τους τελευταίους 20 περίπου μήνες η ανθρωπότητα, ήταν μοιραίο να αναπτυχθούν θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες ακόμα και αν δε στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και στην λογική, επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Οι θεωρίες αυτές ξεκίνησαν με το ότι δεν υπάρχει ο ιός, μετά ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνος ο ιός αλλά είναι μια «απλή γριππούλα» ότι δήθεν δεν κολλάει τόσο εύκολα και τώρα με ότι δήθεν τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε γιατί θα μας βάζουνε το μικροτσίπ οι αμερικανοί, η CIA, ο Μπιλ Γκειτς κοκ και θα παρακολουθούν την κάθε κίνηση μας. Όλες οι ανοησίες μαζεμένες στις θεωρίες συνωμοσίας που όμως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη.

Δυστυχώς όμως η επιρροή αυτού του κινήματος έχει επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Όσο δεν προχωρεί ο εμβολιασμός στο ποσοστό που έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να υψώσει τείχος ανοσίας, τόσο ο κορονοϊός θα εμφιλοχωρεί στην  ελληνική κοινωνία και θα προκαλεί διαλυτικές συνέπειες τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία. Και βέβαια υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, το αντί εμβολιαστικό  κίνημα να τον «καπελώσουν» ανεξέλεγκτες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα προσπαθήσουνε μέσω του λαϊκισμού να το εκφράσουν, όπως είχε συμβεί με κόμματα που ανδρώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το πολιτικό όμως σύστημα έχει υποχρέωση να απευθυνθεί στην κοινωνία και να την πείσει για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών με σοβαρότητα, επιχειρήματα, υπευθυνότητα.

 

Facebook Comments