Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τι τι προσπάθησε ο Ερντογάν να κάνει με την απόφαση του να ανοίξει ένα μικρό μέρος της Αμμοχώστου, ώστε να εποικίσει την κλειστή πόλη: να παγιώσει τη λογική των δύο κρατών και να τορπιλίσει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. 

Το πρόβλημα είναι το εξής για τον πρόεδρο της Τουρκίας: οι άνθρωποι που παίζουν μπάλα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως ο Μενέντεζ και ο Μπλίνκεν, ξέρουν καλά το Κυπριακό, αλλά και τον «τσαμπουκά» που θέλει να πουλήσει ο Ταγιπ Ερντογάν στην περιοχή. Και γι’ αυτού ούτε υποκύπτουν στον εκβιασμό, ούτε αναγνωρίζουν τα τετελεσμένα. Αυτό ίσως δεν λέει πολλά στον Ερντογάν αυτή τη στιγμή, αλλά ενδεχομένως θα του πει μακροπρόθεσμα. 

Ο Ερντογάν, λοιπόν, αποφάσισε να κινηθεί μονομερώς και προκάλεσε τον εκνευρισμό ακόμα και των Γερμανών που ήθελαν να έχουν καθαρό πεδίο ως τις εκλογές. Προσπαθούν, βεβαίως, να παίξουν άμυνα και να μην συγκληθεί Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ., όπως ζητούν Κύπρος και Ελλάδα παρασκηνιακά, αυτό όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα το αφήσει έτσι, επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν διακοπές. 

Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι το εξής: μπορεί η Κύπρος να είναι ένα εύκολο πεδίο άσκησης κυριαρχίας, οι τσαμπουκάδες του όμως δεν περνούν όπως στο παρελθόν. Και είναι ο ίδιος που έχει φέρει τον εαυτό του σε δύσκολη θέση. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments