Οι διθυραμβικές  κριτικές και τα αποθεωτικά σχόλια που ακούστηκαν για τον τεράστιο αθλητή που λέγεται Γιάννης Ατεντοκούνμπο, μετά την κατάκτηση του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ μπολ, του περίφημου ΝΒΑ από την ομάδα του, τους Μπακς του Μιλγουόκι, είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Ο Γιάννης είναι ο σημαντικότερος αθλητής που πέρασε από το συγκεκριμένη ομάδα και χάρη στις τρομερές εμφανίσεις του, οι Μπακς του Μιλγουόκι κατάφεραν να φτάσουν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό το οφείλουν πρωτίστως στον αθλητή αυτό που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Σεπόλια. Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι για το Γιάννη. Όχι μόνον γιατί έμαθε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Όχι μόνον γιατί έζησε τη ζωή του στην πατρίδα μας. Αλλά γιατί ο ίδιος με το ήθος του και με την προσωπικότητα του έχει συγκινήσει και έχει κερδίσει την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων. Γιατί ο Γιάννης είναι ένας Έλληνας, που είναι περήφανος γι αυτό. Και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι όταν έλληνες που τον επισκέφτηκαν στη Νέα Υόρκη και του ζήτησαν να βάλει αυτόγραφο πάνω στη γαλανόλευκη, εκείνος σωστά αρνήθηκε λέγοντας ότι την εθνική μας σημαία, το σύμβολο της πατρίδας μας, δεν πρέπει ποτέ να το μουτζουρώνουμε. 

Προσωπικά νιώθω μεγάλη περηφάνια για αυτά τα παιδιά που σήμερα μεταδίδουν το όνομα της Ελλάδος παντού στον κόσμο. Υπεραθλητές όπως ο Γιάννης και ο Στέφανος Τσιτσιπάς  και η Κατερίνα Στεφανίδη. Δεν είναι μόνο ότι είναι έλληνες. Κυρίως δίνουν ένα ακόμα μεγαλύτερο μήνυμα σε όλους τους νέους ανθρώπους. Ότι δεν αρκεί να έχεις ταλέντο για να πετύχει στη ζωή. Και φυσικά δεν αρκεί να έχεις μέσο για να πετύχεις. Η επιτυχία έρχεται με σκληρή δουλειά, με πρόγραμμα, με μεθοδικότητα, με σχέδιο. Αν αυτά δεν τα έχεις ποτέ δεν θα καταφέρεις την μεγάλη επιτυχία σε έναν πράγματι δύσκολο και ανταγωνιστικό κόσμο στον οποίον βρισκόμαστε και ζούμε σήμερα. Πρέπει το παράδειγμα αυτών των αθλητών, που είναι η επιτομή της αριστείας, να το ακολουθήσουμε όλοι μας. Κι ιδίως τα νέα παιδιά, που έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα σε μία κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό διακατέχεται από αρνητικές αξίες και συμπεριφορές.

Θα πρέπει να κάνω όμως και μια σημαντική επισήμανση, διότι μέσα στη μιζέρια των καιρών μας, βρέθηκαν και κάποιοι, ανόητοι θα τους χαρακτήριζα, οι οποίοι επιχείρησαν να διαψεύσουν την ελληνικότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, υποστηρίζοντας ότι επειδή έλκει την καταγωγή του από την Νιγηρία και το χρώμα του δέρματος του δεν είναι λευκό αλλά μαύρο, δεν είναι κι Έλληνας, ότι αυτό δεν ισχύει. Ο Γιάννης  είναι περισσότερο Έλληνας από τους περισσότερους από αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν Έλληνας πρέπει να είσαι υποχρεωτικά λευκός ή ορθόδοξος χριστιανός ή οτιδήποτε άλλο. Έλληνες είμαστε όλοι που αισθανόμαστε Έλληνες,  είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Και εγώ σέβομαι όλους όσους στηρίζουν την πατρίδα μας και την κάνουν διάσημη  παντού στον κόσμο με τα επιτεύγματα τους. Ο ελληνισμός είναι πάνω από όλα αξίες, πολιτισμός, ήθος. Μπράβο Γιάννη που μας τιμάς.

Facebook Comments