Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, με τον χώρο του πολιτισμού να θρηνεί τον χαμό του σπουδαίου χαράκτη και λογοτέχνη. Ο εκλιπών ήταν ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του σπουδαίου εικαστικού. Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος γεννήθηκε το 1927 στον Πύργο Ηλείας. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η αποφοίτησή του από το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής συνοδεύονταν από τις διακρίσεις: Επαίνου Συνθέσεως 1947-48, Ειδικής μνείας για την εργασία αντιγραφής παλαιού προτύπου 1949-50, Βραβείου κεφαλής (χαλκός) 1952-53, Επαίνου γυμνού (Ξυλογραφία) 1952-53, Επαίνου Συνθέσεως 1952- 53.

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1982 εκλέχτηκε καθηγητής της Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και διεύθυνε το Β΄ Εργοστάσιο Χαρακτικής εφαρμόζοντας καινοτομίες στην οργάνωση του εργαστηρίου. Έγραψε βιβλία που αφορούν τη χαρακτική και την τέχνη του βιβλίου. Από το 1974 έγραψε και σχεδίασε μόνος του – και από κοινού µε τη γυναίκα του Μαριόρα Εξαρχοπούλου- βιβλία για παιδιά.

Παράλληλα με τη χαρακτική και τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και με τη λογοτεχνία. Ήταν παντρεμένος με την ζωγράφο-χαράκτρια Μαριόρα Μωϋσίδου Εξαρχοπούλου.

Facebook Comments