«Καμπανάκι» Μπαρόζο για τη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε.

MarketNews

«Καμπανάκι» Μπαρόζο για τη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο υπολογίζεται η απώλεια πόρων της Ε.Ε. από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην έναρξη σχετικής συζήτησης για την φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή - συνέχισε ο Μπαρόζο -  η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ε.Ε..

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η Ε.Ε. την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις».

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρία Λουσίντα Κρέιτον υποστήριξε ότι «αύριο το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για περαιτέρω εργασίες σε δύο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς, την οικονομία και τα στοιχεία φορολόγησης».

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», επεσήμανε η κα. Κρέιτον, διαβεβαιώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή σκοπεύει τον Ιούνιο να καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση της οδηγίας για τις διοικητικές φορολογικές διαδικασίες», ενώ «σε διεθνές επίπεδο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ως προς την ανταλλαγή των πληροφοριών με βάση τις νέες διεθνείς προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρυθμίσεις της Ε.Ε.», στα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας

Άμεση προτεραιότητα θεωρούν την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις τους στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα. Λουσίντα Κρέιτον και ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξαν ότι ως το 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Αναφερόμενη στο θέμα η κα. Κράιτον τόνισε τη σημασία των «οικονομικά ανεκτών όρων στην προμήθεια ενέργειας, χωρίς κινδύνους διακοπών και σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.».

Υποστήριξε ότι «για να έχουμε φθηνή και βιώσιμη ενέργεια πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας μέχρι το 2014», διαβεβαιώνοντας ότι «αύριο το Συμβούλιο θα συνεχίσει αυτό το έργο», ενώ  «η διασυνδεσιμότητα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα».

Χρειάζεται «ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής για  την ενέργεια μέσα στο οποίο να μπορούν να λειτουργήσουν οι επενδυτές και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κρίσιμη, για την πορεία της Ε.Ε., χαρακτήρισε την σημασία της ενέργειας ο πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι «η ενέργεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο για τους ευρωπαίους πολίτες, όσο και για την αύξηση των επενδύσεων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που, όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητο να γίνουν, προκειμένου η ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο βιώσιμη:

- Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς μέχρι το επόμενο έτος.

- Κατεπείγουσα εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και παράλληλα να αποτραπεί ο κατακερματισμός και η ύπαρξη τεράστιων διαφορών στις ενεργειακές τιμές μεταξύ των κρατών-μελών.

Προώθηση των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ολοκλήρωσης.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει να αφιερώσουν μέρος των κονδυλίων τους για την προώθηση των ενεργειακών θεμάτων, στο πλαίσιο των οποίων ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο αγωγός φυσικού αερίου του Νότου.

- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Έχουμε σωστές πολιτικές, απλώς είναι αργή η πορεία εφαρμογής τους», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ισότητα και η Ε.Ε. να αποκτήσει δική της βιώσιμη και «έξυπνη» ενέργεια.