Αν και κανείς ως τώρα δεν ανάφερε ότι υπήρχαν υλικές καταστροφές στο Τατόι, το δημοσίευμα της Καθημερινής ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με το συνέβη εκεί. Δυο κοντέινερ έγιναν στάχτη ενώ καταστράφηκαν και πολλά αντικείμενα που είχαν βρεθεί στο χώρο.

Τα δύο κοντέινερ που βρίσκονταν μπροστά από το ανάκτορο στο Τατόι χάσκουν καμμένα. Οι λαμαρίνες τους έχουν διπλωθεί σαν κομμάτια από χαρτί, ενώ στο εσωτερικό τους δεν βρίσκεται τίποτα άλλο από έναν σωρό αποκαΐδια. Τρεις άνθρωποι με πολιτικά, πιθανότατα υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ψάχνουν γονατιστοί μέσα στις στάχτες. Ο ήχος των σπασμένων κεραμεικών που ανακατεύονται (άραγε από τι αντικείμενα) είναι το μόνο που ακούγεται. Ένας άνδρας βγάζει σε μια άκρη τα μόνα αντικείμενα που έχουν διασωθεί, όλα μεταλλικά: κομμάτια από έπιπλα, ο σκελετός μιας ραπτομηχανής, ένα σιδερένιο κάγκελο, ένα μπαούλο, μια πυροστιά.

Αυτό που μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού αποκρύπτει, έχει συμβεί. Η φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρο το κτήμα Τατοΐου τελικά έκαψε και τουλάχιστον δύο κοντέινερ με αντικείμενα, από αυτά που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος. Τι αντικείμενα υπήρχαν σε αυτά -και χάθηκαν για πάντα- είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των αντικειμένων που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος (και προέρχονται από τις κατοικίες της πρώην βασιλικής οικογένειας) παραμένει σε κοντέινερ στην καρδιά του κτήματος. Το 2016 ένα μέρος αυτών είχε μεταφερθεί στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όμως επεστράφη πίσω στο Τατόι από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Κάποια πολύτιμα αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το υπουργείο στο ξεκίνημα της φωτιάς, πριν αυτή κάψει το Τατόι.

Το «διευθυντήριο», έχει καεί. Η στέγη του έχει καταρρεύσει. Το ίδιο και το κτίριο του προσωπικού του κτήματος, όπως έγινε γνωστό από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν προχθές. Το φυλάκιο με την κωνική σκεπή, στην είσοδο προς το ανάκτορο έχει επίσης καεί. 

foties-stin-attiki-kaike-konteiner-me-antikeimena-sto-tatoi4

Πηγή φωτό: Καθημερινή

Facebook Comments