Ο γενικός δείκτης αφέθηκε στη… μοίρα του, καταγράφοντας έντονες απώλειες, με τους επενδυτές να ανησυχούν τελικά σφόδρα ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούν οι τράπεζες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Και όχι μόνο αυτό.

Οι επενδυτές έσπευσαν χθες, αλλά και σήμερα, ενδεχομένως και στις επόμενες συνεδριάσεις να κατοχυρώσουν τα σούπερ κέρδη που απεκόμισαν από χαρτιά που βρέθηκαν σε νέα υψηλά έτους ή από χαρτιά, όπως οι τράπεζες, που μέσα σε λίγες συνεδριάσεις είχαν φτάσει στο σημείο να καταγράφουν κέρδη έως και 300%.

Η μετοχή της Εθνικής για παράδειγμα πριν αρχίσει τα… μακροβούτια είχε καταγράψει απόδοση έως και 200% στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Που σημαίνει ότι αν και άγαρμπα οι επενδυτές θέλουν να πάρουν τα κερδισμένα τους, όπως σχολιάζουν χρηματιστές. Για την περίπτωση της ΕΤΕ θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι να κάνει το reverse split θα πρέπει να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης για να μπει στη συνέχεια «κομμένη» στα 4,70 ευρώ. Τιμή ιδιαίτερα ακριβή, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αν αναλογιστεί κανείς την αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας.

Πλην όμως, οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στην αύξηση κεφαλαίου και έχουν ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση της τράπεζας, δεδομένου ότι η επιτυχία της αύξησης θα σημάνει ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αυτό, διότι η ΕΤΕ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία χρηματοδότησης της οικονομίας προκειμένου να ξεφύγει από το τέλμα. Άλλωστε, η Fitch, μόλις την περασμένη εβδομάδα βελτίωση την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.  Οι απώλειες για την ΕΤΕ ανήλθαν σε 26,75%, στο 1,15 ευρώ και με όγκο 35 εκατ. τεμαχίων, που μεταφράζεται σχεδόν στο 1/3 του συνολικού ημερήσιου τζίρου της Τρίτης που ήταν λίγο πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές απώλειες και profit taking στη Eurobank, που υποχώρησε πάνω από 26%, στα 0,36 ευρώ και όγκο 5,6 εκατ. τεμαχίων ή 2,191 εκατ. ευρώ. Πτώση 21,48% για την Πειραιώς, στα 0,3620 ευρώ και όγκο 91 εκατ. τεμαχίων ή 35,8 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσει μετά την ΕΤΕ στην αύξηση κεφαλαίου. Ανθεκτική ήταν η συμπεριφορά της Alpha που υποχώρησε μόλις 0,88%, στα 0,5630 ευρώ και όγκο 13 εκατ. τεμαχίων ή 7,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα 160 εκατ. ευρώ, περισσότερα από τα μισά έγιναν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, περίπου 85 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο υπερέβησαν το 18%, δίδοντας την αίσθηση ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη.

Λόγω τραπεζών και βεβαίως λόγω της δεικτοβαρούς Coca Cola, που σημείωσε πτώση άνω του 5%, στα 21,42 υποχώρησαν, υποχώρησαν και οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη.

Ωστόσο οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρίες στα χαρτιά που δεν έτρεξαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πάρτι των περασμένων εβδομάδων, όπως στα Folli Follie, κλείνοντας πολύ κοντά στα υψηλά έτους (15,52 ευρώ), Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 2,33 ευρώ, με τη διοίκηση της εταιρείας να θεωρεί «κλεισμένη» την δουλειά του TAP, ΕΛΠΕ, που ευνοούνται λόγω συμμετοχής, από την πώληση της ΔΕΠΑ, Jumbo και Βιοχάλκο (που κερδίζει από την άνοδο των θυγατρικών της).

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,96%, στις 1.090 μονάδες, αν και βρέθηκε χαμηλότερα στις 1.076 μονάδες. Στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την αγορά, και όσο οι αυξήσεις κεφαλαίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα φανεί και η τάση.

 

ΧΣ

Facebook Comments