Αυτές τις ημέρες, οι σκέψεις μου είναι μαζί με το Αφγανιστάν. Αυτή την πολύπαθη, με κακή φήμη στη Δύση χώρα, η οποία όμως, κρύβει μέσα της πολλές ομορφιές και μία αξιοζήλευτη ιστορία. Δυστυχώς, οι στιγμές του 2001 που έζησε το Αφγανιστάν, επέστρεψαν ξανά. Και καμία πληγή σε καμία χώρα δεν μας αφήνει αδιάφορους; γιατί το κάθε οδυνηρό συμβάν δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζει όλη την πορεία της υπόλοιπης ανθρωπότητας.

Είναι περίεργο για μία γυναίκα να εκφράζει την αγάπη της για  χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν. Και όμως, όποτε διάβαζα ιστορίες και αφιερώματα για όλες τις χώρες του κόσμου, αυτές μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Για τα περίεργα και νόστιμα φαγητά τους, για την πρωτότυπη ενδυμασία τους, για τον τρόπο ζωής τους που διαφέρει από εκείνον του Δυτικού κόσμου. Και ενώ αποστρεφόμουν όλα αυτά τα γεγονότα που εδραίωσαν την διάχυτη προκατάληψη εναντίον της, αισθανόμουν πως αυτή η χώρα είχε πολλά καλά που ο δικός μας οφθαλμός δεν μπορούσε να εμβαθύνει για να δει.

Κάτω από το μανδύα του φονταμενταλισμού και των πολεμικών συγκρούσεων, έβλεπα πάντοτε μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, φυσικό περιβάλλον, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και καλόκαρδους ανθρώπους. Δεν έβλεπα την κακία στους απλούς κατοίκους, αλλά στην πολιτική και τον θρησκευτικό φανατισμό των ηγετών του Κράτους.

Οι Ταλιμπάν κυριάρχησαν πάλι σε αυτή την πολύπαθη χώρα. Οι σκέψεις μου πολλές και διάφορες; τα δικαιώματα των γυναικών τις οποίες συμπονώ, το μεταναστευτικό που θα αυξηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων που έφτασαν σε σημείο να στοιβάζονται ασφυκτικά σε αεροπλάνο και να προσπαθούν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το Αφγανιστάν βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι. Αμφίβολο αν θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες ή ακόμα και αν υπάρξουν, πόσο κοντά μας βρίσκονται. Είναι λυπηρό για μία χώρα που προσπάθησε πολύ για να σταθεί στα πόδια της, για μία χώρα με ιστορικό ενδιαφέρον και μεγάλη πορεία.

Πόσα δεινά και δοκιμασίες να αντέξει μία χώρα που διαρκώς βάλλεται και δοκιμάζεται; Ασταμάτητα, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της;

Facebook Comments