DBRS: Στο 5,2% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 – Στο 5% το 2022
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών που καλύπτει προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών που καλύπτει προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών που καλύπτει προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, βλέποντας ισχυρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος και σημαντικά υψηλότερη από την ακόμα συντηρητική πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη δεύτερη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία η οποία θα δημοσιευτεί στις 17 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το νέο βασικό σενάριο του οίκου, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 τοποθετείται στο 5,2% και το 2022 αναμένεται το ελληνικό ΑΕΠ να κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς και να σημειώσει αύξηση 5%. Ενώ στις προηγούμενες εκθέσεις του o οίκος έδινε ένα μέτριο και ένα δυσμενές σενάριο για την πορεία των οικονομικών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, πλέον τα αποσύρει και δεν τα επικαιροποιεί. Τη θέση του μέτριου σεναρίου παίρνει πλέον το βασικό σενάριο, και αυτό θα ισχύσει μέχρι να υπάρξει κάποιο άλλο ξαφνικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, όπως εξηγεί.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τις προηγούμενες προβλέψεις της DBRS, στο μέτριο σενάριο η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προβλεπόταν ότι θα φτάσει το 5% και θα “ισοφαρίσει” τους ρυθμούς του 2022 οι οποίοι τοποθετούνται στο 5% επίσης. Στο δυσμενές του σενάριο ο οίκος τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 3% φέτος και στο 1,5% το 2022.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της DBRS, φέτος θα κινηθεί στο 16,6% πριν υποχωρήσει στο 15,2% το επόμενο έτος.
Όπως σημειώνει ο οίκος, παρ όλο που η πανδημία της COVID-19 παραμένει πηγή αβεβαιότητας, ο αντίκτυπος στους πιο ευάλωτους στην πανδημία κλάδους (π.χ. ταξίδια, φιλοξενία κ.λπ.) έχει ήδη αποτυπωθεί. Για άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μιας κανονικής οικονομικής ύφεσης.
Σε γενικές γραμμές η DBRS εκτιμά πως αν και ο κορονοϊός παραμένει ένας κίνδυνος για τις προοπτικές, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχει υποχωρήσει σταδιακά. Οι υφέσεις του παρελθόντος είναι για τους περισσότερους τομείς πιθανό να αποδειχθούν ένας επαρκής οδηγός για τις μελλοντικές επιπτώσεις της COVID-19. Η εμφάνιση (με καθυστέρηση) πιστωτικών πιέσεων παραμένει πιθανή καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά αποσύρονται, ωστόσο, τώρα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών πιέσεων σε διάφορους κλάδους και αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά από τα ιστορικά πρότυπα.
Οι κίνδυνοι
Ορισμένες τάσεις που παρατηρούνται ωστόσο, θέλουν προσοχή. Όπως αναφέρει ο οίκος, μέχρι τώρα τα υψηλότερα ελλείμματα στον δημόσιο τομέα χρηματοδοτήθηκαν άνετα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, αν και έχει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της μείωσης του βάρους αποπληρωμής των τρεχουσών χρεών, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται στη συνέχεια να δώσουν τέλος στη νομισματική χαλάρωση και να προχωρήσουν σε σύσφιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες που δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν μία πιο βιώσιμη δημοσιονομική θέση εντός μίας εύλογης περιόδου προσαρμογής, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες μεσοπρόθεσμα, όπως προειδοποίει η DBRS. Άλλες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους περιορισμούς χρηματοδότησης, ενώ η μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και η διαρκής αύξηση των τιμών των κατοικιών μπορεί επίσης να εγκυμονούν αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ορισμένες περιοχές.
Η DBRS σημειώνει πως οι τρέχουσες μέσες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας φαίνεται να ενσωματώνουν ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με περαιτέρω κύματα της πανδημίας, αλλά παραμένουν αρκετά θετικές όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, δεδομένης της προσδοκίας για συνέχιση προς το παρόν της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στήριξης. Κατά τον οίκο πάντως η πολιτική “απάντηση” στην COVID-19 ενδέχεται να φέρει άλλους κινδύνους στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες και χρόνια.
“Η πανδημία COVID-19 έχει αποδειχθεί ένα επίμονο βάρος στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, παρά τις σχετικές επιτυχίες των εμβολιασμών”, σημειώνει ο Thomas Torgerson, συν-επικεφαλής των κρατικών αξιολογήσεων της DBRS Morningstar. “Παρ όλα αυτά, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με τη βοήθεια μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης”, επισημαίνει.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments