Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters (το 81,5%, σύμφωνα με το tracker του Politico), για να γίνει μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο, πράγμα που της επέτρεψε να άρει τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid.

Στις αρχές του έτους, η Πορτογαλία βρέθηκε αντιμέτωπη με δριμεία αναζωπύρωση της επιδημίας και έκτοτε κατάφερε να εμβολιάσει 8,2 εκατομμύρια ανθρωπους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία DGS.

Σχεδόν το σύνολο των ατόμων άνω των 65 ετών και το ήμισυ των νέων ηλικίας 12 – 17 ετών έχει πλέον εμβολιασθεί πλήρως.

«Δεν με ενδιαφέρει αν είμαστε νο.1, νο.2 ή νο.3 στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας αντιναύαρχος Χενρίκε ντε Γουβέια ε Μέλο κατά την επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην Λισσαβώνα.

«Αυτό που θέλω είναι να ελεγχθεί ο ιός, να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ώστε ο ιός να μην έχει χώρο να κυκλοφορήσει», δήλωσε έξω από το κέντρο υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Ο πορτογάλος αντιναύαρχος έχει επαινεθεί για την οργάνωση μίας ταχείας εμβολιαστικής εκστρατείας, η οποία από μόνη της δεν αρκεί για την αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού, όπως έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών.

Ο ίδιος λέει ότι η Πορτογαλία άρχισε τους εμβολιασμούς με τον ίδιο ρυθμό μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά καθώς αντιεμβολιαστικά κινήματα αναπτύχθηκαν αλλού, η Πορτογαλία, όπου μόλις το 3% του πληθυσμού θεωρούν εαυτούς «αρνητές», επιτάχυνε την εμβολιαστική εκστρατεία.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η μάχη κατά της Covid δεν έχει λήξει, μέχρι όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. «Υπερεμβολιάζουμε στις πλουσιότερες χώρες και έπειτα υπάρχει μηδέν εμβολιασμός στις φτωχότερες. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό, όχι μόνο από ηθικής πλευράς, αλλά διότι δεν είναι μία καλή στρατηγική και καλή εθνική στάση».

Facebook Comments