Συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του προγράμματος PEPP βλέπει η JP Morgan, μία εκτίμηση που έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο Politico.

Η αμερικάνικη τράπεζα υπογραμμίζει την εποικοδομητική στάση που τηρεί απέναντι στα ελληνικά ομόλογα -παρά τη σημαντική τους υπεραπόδοση το τελευταίο διάστημα- η οποία και βασίζεται στις πολύ ελκυστικές τους αποτιμήσεις, το ευνοϊκό προφίλ προσφοράς σε σχέση με τις αγορές της ΕΚΤ, των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας καθώς και της σταθερότητας του πολίτικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη στις συζητήσεις του Δ.Σ ενόψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, η JP Morgan σημειώνει πως η ΕΚΤ κρατά έτσι ανοικτή την πόρτα για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα “τρέχει” μετά το PEPP, το APP. Κάτι που ο άλλωστε κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβεί.

Κατά την JP Morgan, η Ελλάδα δεν έχει κλείσει τον φετινό κύκλο εκδόσεων χρέους καθώς εκτιμά ότι στο δ’ τρίμηνο θα ξαναβγεί στις αγορές για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού spread,  ακόμα και μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση, διαμορφώνεται μόλις 15 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά του καλοκαιριού, ένα χάσμα το οποίο η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments