Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη διήρκεσε είκοσι λεπτά, με τον Κύπριο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει ακολούθως «δημιουργικό» το κλίμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πως θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ανέπτυξε στον κ. Γκουτέρες «κάποιες θέσεις και ιδέες» οι οποίες συμφωνήθηκε να συζητηθούν κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ στις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις και ιδέες αναφέρονται στην πρόταση Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60, το περιεχόμενο της οποίας θαπαρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη για επανέναρξη διαλόγου «χωρίς προαπαιτούμενα» πρόλαβε τη θέση που ανέπτυξε λίγο αργότερα ο κ. Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι πρέπει να καταγραφεί «η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού» ως «ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση».

«Άκυρο» σε Ελπιδοφόρο  

Και ενώ σε ακόμα μία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις για την πορεία του Κυπριακού, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτονώθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την ενέργεια του τελευταίου να παραστεί στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου. Την ενέργεια Αναστασιάδη φέρεται σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, να ακολούθησε αργότερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά του κ. Ελπιδοφόρου, σημειώθηκαν στον λογαριασμό του αρχιεπισκόπου στο Twitter συγχαρητήρια προς τον Τούρκο πρόεδρο για το άνοιγμα του Τουρκικού Κέντρου. «Όπως πάντα,» συνέχισε ο κ. Ελπιδοφόρος, «επιμένω στη σημασία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της στήριξης των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία». 

Facebook Comments