Θετικό το κλίμα στην αγορά ομολόγων μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας

MarketNews

Θετικό το κλίμα στην αγορά ομολόγων μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ενώ η αγορά κινείται με το βλέμμα στραμμένο στις αποψινές ανακοινώσεις της Fed αναφορικά με τα βήματα που θα ακολουθήσει η Kεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στη Φρανκφούρτη επιχειρούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο αυτό.

Το μέλος της ΕΚΤ, Madis Muller, φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε την άνοιξη, μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας ΡΕΡΡ, να αυξήσει σε αντιστάθμισμα τις αγορές ομολόγων από το πρόγραμμα ΑΡΡ. Ο ίδιος λίγος αργότερα στο tweeter, ανέφερε ότι δεν «είναι βέβαιος ότι οι αυξημένες αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ αποτελούν την καλύτερη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας απότομης διόρθωσης (cliff effect) στην οικονομία».

Οι αντικρουόμενες αυτές απόψεις επηρέασαν αρνητικά την αγορά ομολόγων, καθώς το κλίμα ήδη ήταν αρνητικό, με τους επενδυτές ναπροεξοφλούν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) «θα ανοίξει σήμερα την πόρτα» για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μειώνοντας έτσι στην ουσία το «νέο χρήμα» που ρίχνει στην αγορά. Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά πάντως, το κλίμα ήταν θετικό και οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά μετά και τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαική Επιτροπή, της 11ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία. Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο -0,537% από 0,015%, του 15τούς κυμάνθηκε στο 0,0822% από 0,881%, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 0,72% από το 0,77%.