Με σταθερά διψήφιο ποσοστό και μετά τις δύσκολες καμπές που είχε η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τον ανασχηματισμό εξακολουθεί να προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφει η μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας Marc για το «protothema.gr». Η διαφορά μειώθηκε μεν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (η Ν.Δ. έπεσε 3,2 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά είναι στο 12% με την αναγωγή στα έγκυρα (11,4% στην πρόθεση ψήφου), ενώ και όλοι οι επιμέρους ποιοτικοί δείκτες δείχνουν «γαλάζια» υπεροχή.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση από τη Ν.Δ. ενός ισχυρού προβαδίσματος, παρά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι, δείχνει να διαδραμάτισε η επικράτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη μάχη της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα ευρήματα του γκάλοπ, η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη παραμένει μεγάλη, ενώ η επιφύλαξη για τον ρεαλισμό και την εφαρμοσιμότητα όσων υπόσχεται ο κ. Τσίπρας είναι έντονη και δεν καταφέρνει να φτάσει ούτε στο εκλογικό ποσοστό του 2019.

Φαίνεται δηλαδή από τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα ότι το πλήγμα αξιοπιστίας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «μνημονιακή αναδίπλωση» του 2015 τον κυνηγάει ακόμα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί σε καίριο βαθμό ένα προφίλ πολιτικού με πειστικό και φερέγγυο λόγο.

galop_marc_n1

Galop_Marc_2

 

Είναι ενδεικτικό για τη «γαλάζια» έκβαση που είχε η ιδιότυπη αναμέτρηση των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ ότι η ικανοποίηση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έφτασε στο 40% («ναι» 18,3% και «μάλλον ναι» 21,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 28,6% («ναι» 13,4% και «μάλλον ναι» 15,2%). Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ικανοποίησαν το 49,8%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας είναι 52,5%.

Το πρόβλημα της αξιοπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικότερο. Μόλις το 20,9% («ναι» 10,1%, «μάλλον ναι» 10,8%) περιμένει ότι θα εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, ενώ το 62,6% («όχι» 49,8% και «μάλλον όχι» 12,8%) δεν το πιστεύει! Στην παρόμοια ερώτηση «Μεταξύ των εξαγγελιών Μητσοτάκη και Τσίπρα, ποιες θεωρείτε ότι είναι πιο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες;» το 41% λέει του πρωθυπουργού (λίγο πάνω από το εκλογικό ποσοστό του 2019), ενώ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά μόλις το 24,4%.

Οι συσχετισμοί και η διαφορά

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. είναι στο 34,4% (έναντι 37,6% τον Ιούνιο), με τον ΣΥΡΙΖΑ να τσιμπάει σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάνει στο 23% (από 21,2%). Στην αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά αυτή του 11,4% φτάνει στις 12 μονάδες, καθώς η Ν.Δ. έχει 36,1% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι εξακολουθεί η διαφορά να είναι διψήφια είναι θετικό για τη Ν.Δ. Ωστόσο το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μήνες χάθηκε σχεδόν το 30% της απόστασης που είχε από τον ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα αν αυτή η τάση θα σταματήσει εδώ ή θα έχει συνέχεια. Σχετική κάμψη είχε η κυβέρνηση και στο μέσον του τρίτου κύματος της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, αλλά ανέκαμψε μάλλον γρήγορα. Απομένει να φανεί αν κάτι τέτοιο θα συμβεί ξανά ή θα συρρικνωθεί κι άλλο η διαφορά. Το ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένει στη ρηχή ζώνη, πολεμώντας να διατηρήσει έστω αυτά τα χαμηλά ποσοστά, αφού βρίσκεται στο 6%, έναντι 6,4% τον Ιούνιο. Με την αναγωγή φτάνει στο 6,3%. Και πάλι αρκετά πιο χαμηλά – ποσοστιαία χάνει έτσι περίπου το 1/4 της εκλογικής του δύναμης το 2019, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πόσο θα αντέξει σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και υπό το πιεστικό δίλημμα περί αυτοδυναμίας ή ακυβερνησίας.
 

Πηγή: Protothema.gr

Facebook Comments