Ο διεθνής κολοσσός Blackrock αναμένεται να αναλάβει το due diligence της Τράπεζας Κύπρου. H Blackrock φαίνεται να υπέβαλε την πιο χαμηλή προσφορά από τους τέσσερις οίκους που έμειναν στο short list της Κεντρικής Τράπεζας.

Το due diligence θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και από την έκβαση του θα καθοριστεί το τελικό ποσό του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Το ελάχιστο ποσοστό της ανταλλαγής καταθέσεων με μετοχές είναι 37,5% και, με βάση τα σχετικά διατάγματα που εκδόθηκαν το Μάρτιο, μπορεί να φθάσει μέχρι το 60%.

Ο διορισμός του οίκου προσέκρουε μέχρι στιγμής στο διορισμό του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, που θα πρέπει να εγκρίνει το κονδύλι για την αμοιβή του οίκου.

Επειδή το θέμα του διορισμού του ΔΣ δεν φαίνεται να λύνεται σύντομα, ο διοικητής της ΚΤ θα προχωρήσει με την ανάθεση του έργου στο χαμηλότερο προσφοροδότη, με την προϋπόθεση ότι η Blackrock θα αποδεχθεί τη μη καταβολή της προκαταβολής του 20% της αμοιβής που προνοούσαν τα έγγραφα της προσφοράς.

Η αμοιβή θα μπορεί να καταβληθεί αφού εγκριθεί το κονδύλι από το ΔΣ της ΚΤ.

Η ανάθεση του due diligence στη Blackrock αναμένεται να θέσει την Τράπεζα σε τροχιά εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η Τράπεζα δεν μπορεί να εξέλθει του συγκεκριμένου καθεστώτος προτού οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Διορισμός CEO

Το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει ένα άλλο θέμα που αναμένεται να οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης στην Τράπεζα, αυτό του διορισμού του αναπληρωτή CEO.

Τα δύο ονόματα που αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά στη σημερινή συνεδρία είναι αυτό το Μιχάλη Κολακίδη και του Χρίστου Χρίστου.

Ο κ. Κολακίδης είναι τραπεζικό στέλεχος της Eurobank και έχει εργαστεί για χρόνια σε άλλες ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Ο κ. Χρίστου εργάστηκε για επτά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα των επενδύσεων και της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Το ΔΣ, εντός του οποίου φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, αναμένεται να στείλει την εισήγηση του στην ΚΤ για έγκριση.

Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα διαπραγματευτεί με την Τράπεζα τη χρονική διάρκεια και το οικονομικό σκέλος του συμβολαίου, που θα καθορίσουν την οριστικοποίηση ή όχι της πρόσληψης.

Facebook Comments