Η απόκτηση βασικών αγαθών όπως το χαρτί τουαλέτας, οι κομπρέσες, τα φάρμακα έγινε ένα καθημερινό μαρτύριο για τους (σ.σ. κάποτε εύπορους) Βενεζουελάνους. Στη σπάνη των αγαθών έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα των τεσσάρων διαφορετικών ισοτιμιών του μπολίβαρ, με το δολάριο και το γεγονός ότι οι τιμές ανεβαίνουν με το ασανσέρ ενώ οι μισθοί με τη σκάλα. Η Βενεζουέλα έχει ένα από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο ενώ η Κυβέρνηση δεν δημοσιεύει πλέον τα σχετικά στοιχεία από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπάρχουν στην χώρα τρεις ισοτιμίες επίσημες και μια ανεπίσημη. Η πρώτη είναι 6,3 μπολίβαρ/δολάριο και ισχύει για τρόφιμα και φάρμακα. Με την δεύτερη 12 μπολίβαρ/δολάριο αγοράζει κανείς όλες εκείνες τις εισαγωγές που δεν είναι προτεραιότητα (αυτοκίνητα για παράδειγμα).

Η τρίτη, 200 μπολίβαρ ανά δολάριο, είναι κυμαινόμενη και την χρησιμοποιούν τα γραφεία συναλλάγματος για να πωλούν δολάρια. Τέλος η μη επίσημη ισοτιμία, στην οποία το δολάριο κοστίζει 650 – 700 μπολίβαρ. Τα τρόφιμα και άλλα βασικά είδη, όπως το σαμπουάν τα αποσμητικά, τα μαχαίρια,, τα φάρμακα αγοράζονται (σ.σ. αν τα βρεις βέβαια) στην πρώτη ισοτιμία, όπως και η βενζίνη τα φάρμακα. Μερικά προϊόντα, όπως του ουίσκι, τα αυτοκίνητα  στη δεύτερη (12 μπολίβαρ/δολάριο). Τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τηλέφωνα υπολογιστές κλπ στην τρίτη (200 μπολίβαρ/δολάριο). Παρότι το κόστος απόκτησης αυτών των αγαθών σε πολλά σημεία πώλησης υπολογίζεται στην ισοτιμία Simadi δηλαδή αυτήν της αγοράς, (700 μπολίβαρ / δολάριο σχεδόν). 

Στην μαύρη αγορά μπορεί κανείς να βρει τα πάντα αλλά σε τιμές αγοράς (δηλαδή 700 μπολ/ δολάριο)

Η EL PAIS προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή στην σελίδα της εφημερίδας http://elpais.com/especiales/2015/cesta-de-la-compra/ που επιτρέπει την σύγκριση του κόστους αγοράς διαφόρων προϊόντων ως ποσοστό του κατώτατου μισθού για τη αγορά ίδιας ποσότητας αγαθών στο Μεξικό, την Βραζιλία την Ισπανία και στη Βενεζουέλα. Απλώς μεταφέρετε το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε στην ίδια ποσότητα στο δεξιό μέρος της σελίδας και στο κάτω μέρος εμφανίζεται πόσο ποσοστό από τον βασικό μισθό σας καταναλώνετε για αυτό εάν ζείτε στη Βενεζουέλα ή σε όποια από τις άλλες χώρες διαλέξετε. Μπορείτε να το αφαιρέσετε από το καλάθι κλικάροντας επάνω του και πάλι.

Έτσι για να αγοράσει κανείς αυγά στην ευτυχή και αξιοπρεπή Βενεζουέλα πρέπει να δαπανήσει το 3,91% του μισθού του έναντι 1,23% στο Μεξικό, 0,60% στην Βραζιλία και 0,21% στην Ισπανία. Για το ψωμί (εάν βρει όμως στην επίσημη τιμή) δαπανά αντιστοίχως 0,26% έναντι, 0,50%, 0,46% και 0,12% αντίστοιχα. Για έναν φορητό υπολογιστή με βάση την επίσημη ισοτιμία που του αντιστοιχεί θα έπρεπε να πληρώσει στη Βενεζουέλα το 2021.29% του μισθού, δηλαδή είκοσι μισθούς περίπου, έναντι 667.81% στο Μεξικό (εξίμιση μισθούς) δυόμιση μισθούς στην Βραζιλία και μόλις μισόν στην Ισπανία.

Οι υπολογισμοί της εφαρμογής στην παρακάτω σελίδα της εφημερίδας γίνονται στις επίσημες ισοτιμίες που αντιστοιχούν σε αυτά τα προϊόντα (σ.σ. δηλαδή αν περιμένεις στην ουρά και τύχει και τα βρεις γιατί οι ποσότητες σε αυτές τις ισοτιμίες είναι περιορισμένες). Στην μαύρη αγορά όπου διαμορφώνεται γύρω από την ισοτιμία της αγοράς οι δαπάνες είναι πολλαπλάσιες. Εκεί φυσικά μπορείς να βρεις τα πάντα αρκεί να είσαι από τους τυχερούς που έχουν αληθινά πολλά δολάρια.

Τί επιτυχημένο πρότυπο για τη χώρα μας! Τί λαμπρό μέλλον!

Πηγή: El PAIS – http://elpais.com/especiales/2015/cesta-de-la-compra/

Facebook Comments