Καυτή είναι η ατζέντα των κοινοβουλευτικών κομμάτων το επόμενο διάστημα, που θα πρέπει να ψηφίσουν σημαντικά μνημονιακά και άλλα νομοσχέδια, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου. 

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. 

Στις 27 Αυγούστου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών θα συνέλθουν από κοινού για ολοκληρώσουν την εξέταση του νομοσχεδίου και τους κανονισμούς για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. 

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί, τα οποία αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €0,5 δισ., θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας η οποία θα συνέλθει εκτάκτως στις 3 Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα η επιτροπή οικονομικών θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων, το οποίο η κυβέρνηση προώθησε στη βουλή. 

Εξάλλου το νομοσχέδιο για την πακετοποίηση δανείων το οποίο ακόμη δεν εγκρίθηκε από το υπουργικό, θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μέχρι τέλος του χρόνου. 

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών θα τεθούν εντός του 2015 το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και νομοσχέδιο για μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. 

Τα δύο πιο πάνω νομοσχέδια είναι μνημονιακά και θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό περί τα τέλη του μήνα. 

Στις επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών εκκρεμεί και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων με τιμές του 2013 με ενιαίο φορολογικό συντελεστή ένα τοις χιλίοις. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενοποιούνται ο φόρος ακινήτων με το κτηματικό φόρο που επιβάλλουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές. 

Να σημειωθεί πως και για φέτος λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων ο φόρος ακινήτων θα επιβληθεί με τιμές του 1980. 

Οι πρόνοιες για φορολογικά κίνητρα 

Με το άνοιγμα της βουλής ενώπιον της επιτροπής οικονομικών θα βρεθούν εκ νέου και πρόνοιες νομοσχέδιων που αφορούν την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων στο πλαίσιο της ανάπτυξης. 

Με επιστολή ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης που έστειλε προ ημερών, προς τη βουλή καλεί τη βουλή να εξετάσει και να ψηφίσει τις πρόνοιες των νομοσχέδιων που εκκρεμούν. 

Σύμφωνα με τον υπουργό οι συγκεκριμένες πρόνοιες κρίνονται ουσιαστικές για την ολιστική και εύρυθμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του φορολογικού πλαισίου. 

Οι κυβερνητικές προτάσεις που εκκρεμούν αφορούν την ουδέτερη φορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών οι οποίες δεν απορρέουν από την εμπορία συναλλάγματος, την επέκταση της αρχής εμπορικών συναλλαγών με εφαρμογή της για αύξηση εξόδων/ζημιών και την παράταση της απαλλαγής του 50% του εισοδήματος από πέντε σε δέκα χρόνια αναφορικά με εισόδημα ατόμων με αμοιβή πέραν των €100 χιλ. από εργοδότηση στη Δημοκρατία. 

Θα επανεξεταστεί το νομοσχέδιο περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος – Ορισμός του όρου «Δημοκρατία», το φορολογικό καθεστώς για πνευματική Ιδιοκτησία, η επέκταση παροχής επιταχυνόμενης φορολογικής απόσβεσης για μηχανήματα και εγκαταστάσεις και βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτίρια που αποκτούνται μέχρι και το τέλος του 2016 και συμψηφισμός κερδών συγκροτήματος. 

Θα συζητηθούν επίσης οι πρόνοιες των νομοσχέδιων που αφορούν την έκδοση γνωμάτευσης επί φορολογικών θεμάτων (taxrulings), ο νόμος περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών-διαχωρισμός οικοπέδων. 

Τι ζητά η κυβέρνηση 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός οικονομικών με άλλη επιστολή που είχε αποστείλει τον Ιούλιο στη βουλή, ζητούσε να προωθηθούν στην ολομέλεια σύντομα και σειρά άλλων νομοσχέδιων που εκκρεμούν στη βουλή. 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τους ΔΟΚΕ, το οποίο ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο δράσης των δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων καθώς και η υιοθέτηση σχετικής διαδικασίας και κριτηρίων για την δημιουργία νέων δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων. 

Το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου. 

Η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστεί πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείτε ο νόμος περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου του 1978 έως (αρ.2) του 2014 ώστε να εισαχθεί ρύθμιση για την υλοποίηση συμφωνίας αναφορικά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Δημοκρατίας και άλλου κράτους – μέλους ή τρίτης χώρας. 

Όπως επισημαίνει ο υπουργός οικονομικών, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο εντός του χρονοδιαγράμματος τότε θα παύσει η ισχύς της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατίαγια τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του FACTA. 

Παράλληλα το υπουργείο ζητά να οδηγηθούν στην ολομέλεια τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με το καινούργιο πλαίσιο για το θέμα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για τα οποία έχει υποβληθεί νέο νομοσχέδιο σε αντικατάσταση του υφιστάμενου νομοσχέδιου που κατατέθηκε στη βουλή το Δεκέμβριο του 2011. 

Η χρηματοδότηση κομμάτων στο επίκεντρο της Θεσμών 

Στην επιτροπή θεσμών εκκρεμεί το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση και οικονομική διαχείριση των κομμάτων. Ο γενικός εισαγγελέας με επιστολή του προς τη βουλή ζητά να ψηφιστεί πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υποβάλει η ΚΔ την έκθεση συμμόρφωσης για τις υποδείξεις της Greco ενώ εκκρεμεί στην επιτροπή εσωτερικών το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών. 

Στις επιτροπές εσωτερικών και νομικών εκκρεμεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ενώ η επιτροπή υγείας τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα συζητήσει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων. 

Τα μέλη της επιτροπής εσωτερικών θα συζητήσει και το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Facebook Comments