Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές τον Σεπτέμβριο, αναζητείται η ιδανική Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις του τις οποίες και θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών ή ημερών. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες με πιθανή ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν επιλεγεί το σενάριο των εκλογών – εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ένα σενάριο που διακινούνταν αργά χθες το βράδυ έλεγε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί σήμερα να ανακοινώσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να ζητήσει να του παρασχεθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Θεωρώντας ότι η Αριστερή Πλατφόρμα και πολλοί ακόμη βουλευτές θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση και θα χάσει τη δεδηλωμένη, θα έχει το «όπλο» για να διαλύσει τη Βουλή και να πάει άμεσα σε εκλογές. Ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη γι’ αυτό στους άλλοτε συντρόφους του και καταγγέλλοντάς τους ότι αυτοί επιδιώκουν την «αριστερή παρένθεση».

Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης ως «άλλοθι» για πρόωρες εκλογές μπορεί, πάντως, να ακυρωθεί σε περίπτωση που βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ή ακόμη και η αντιπολίτευση αποφασίσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα, ίσως και σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ενδεχομένως μετά ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε διάγγελμα και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το λόγο που πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, αν γίνει αυτό ο Πρ. Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών οι οποίες είναι τριήμερες, εκτός κι αν οι αρχηγοί των κομμάτων επιστρέφουν άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.

Εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου, Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, έστω και υπηρεσιακή.

Βεβαίως, το σενάριο των διερευνητικών εντολών έχει ένα «μαύρο» σημείο. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στο τρίτο κόμμα, δηλαδή στη Χρυσή Αυγή και τον Νίκο Μιχαλολιάκο… Εκτός κι αν υπάρξουν συνεννοήσεις ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αν και η Χρυσή Αυγή θα ήθελε ένα τέτοιο δημοκρατικό «σόου».

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής.

Το ερώτημα είναι απλό.

Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;

Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα.

Ξορκίζει τις κάλπες η Αριστερή Πλατφόρμα

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ξορκίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών – όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του μέλους της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέκου Καλύβη – αφού θα τους βρει απροετοίμαστους να προλάβουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το Μαξίμου θα προτιμούσε να στηθούν κάλπες άμεσα πριν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που θα προκαλέσουν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων.

Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;

Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;

Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν.

Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας.

Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο στις συναντήσεις που ο πρωθυπουργός έχει με κυβερνητικά στελέχη και σειρά είχε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Τσίπρας ζητεί τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις απόψεις τους, ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις και εμφανίζεται να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές: η άμεση προσφυγή στις κάλπες ή η μετάθεση του χρόνου εκλογών για τον Οκτώβριο.

Facebook Comments