Βαρουφάκης: Προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

MarketNews

Βαρουφάκης: Προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Σε συνέντευξη του στον γαλλικό Nouvel Observateur ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για τον Αλέξη Τσίπρα, απαντά στην ερώτηση, εάν θα είναι στη λίστα άλλου κόμματος στις εκλογές, δηλώνει «πολιτικά ενεργός» και μιλά την εντολή του δημοψηφίσματος.

 

Υποψήφιος με άλλο κόμμα στις εκλογές;

«Δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός κόμματος το οποίο θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της απόφασης της 13ης Ιουλίου, ακόμη κι αν αυτό το κόμμα έχει ευρεία αποδοχή από το λαό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Διάσκεψη Κορυφής έθεσε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Είτε αποδεχόμαστε τη συγκεκριμένη συμφωνία είτε το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από το ευρώ τίθεται σε εφαρμογή.

Σε αυτό ακριβώς το δίλημμα έγκειται και η διαφωνία μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά πιστεύω πως η αποδοχή του τρίτου μνημονίου είναι ουσιαστικά η αφετηρία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Είναι η συγκεκριμένη συμφωνία η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε. Το τρίτο μνημόνιο πέρα από μία μη βιώσιμη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αποδοχή του τέλους για τη χώρα στο ευρώ...»

Ενεργός πολιτικά ό,τι κι αν συμβεί

«Θα παραμείνω ενεργός πολιτικά ό,τι κι αν συμβεί, αλλά με μια νέα βεβαιότητα: Όλα αυτά τα ερωτήματα, η λιτότητα, το χρέος... πρέπει να εξεταστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνεννόηση με τους λαούς που υποφέρουν και με τους εκπροσώπους τους και όχι μέσα στο Eurogroup που δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν θεσμό. Αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό κίνημα για να εκδημοκρατίσει την ευρωζώνη, κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν θα δει καλύτερες μέρες: Ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ιρλανδοί, κανείς. Πρόκειται για μια ουσιώδη μάχη που πρέπει να δώσουμε...»

Προδομένος από τον Τσίπρα;

«... Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, το 62%. Την ίδια στιγμή ήταν σαφές ότι (σ.σ. το «Όχι») δεν ήταν εντολή εξόδου από το ευρώ. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας,ήμουν πάντα αντίθετος σε αυτό το σενάριο, παρότι είμαι επικριτικός με την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά μετά το δημοψήφισμα, ο λαός είπε ξεκάθαρα «Αγωνιστείτε για μία καλύτερη συμφωνία και εάν κάποιοι μας απειλούν με Grexit ή άλλη καταστροφή, μην φοβάστε...»

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Αίγινα από όπου και οι φωτογραφίες.