Σε ξεχωριστές κομματικές συνεδριάσεις Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) αποφάσισαν σήμερα να ξεκινήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διερευνητικές συνομιλίες που θα έχουν ως στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των τριών κομμάτων.

Σε δηλώσεις τους στον τύπο το πρωί οι συμπρόεδροι των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ, τόνισαν πως στις προκαταρκτικές επαφές διαπίστωσαν ότι στα περισσότερα θέματα ουσίας συμφωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU τήρησαν μεν στις συνομιλίες διαλλακτική στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την ΕΕ. Από διαρροές στον τύπο έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση με τα χριστιανικά κόμματα, χθες, οι Πράσινοι είχαν θέσει θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Σε σύντομη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του συμφωνεί με την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες. Αιτιολογώντας την απόφαση ο κ. Λίντνερ επεσήμανε, πως οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αυτές των CDU/CSU απ΄ ότι με αυτές των άλλων κομμάτων. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσο επικρατεί ενότητα στα χριστιανικά κόμματα και κατά πόσον αυτά έχουν τη θέληση να κυβερνήσουν. Ήδη την Πέμπτη θα διεξαχθούν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Facebook Comments