H Bank of America επαναλαμβάνει τη θετική της άποψη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε ένα σενάριο αύξησης των επιτοκίων, όπως επισημαίνει, ακολουθώντας τις Citigroup και Société Générale, οι οποίες αυτήν την εβδομάδα συνέστησαν και αυτές την αγορά τραπεζικών μετοχών.

Αυτό που έλειπε από τις θετικές προοπτικές στο πρόσφατο διαδικτυακό τραπεζικό roadshow που διοργάνωσε η Bank of America -και στο οποίο συμμετείχαν και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες-  ήταν η αναφορά στις αυξήσεις επιτοκίων, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Μετά από τόσα χρόνια, οι τράπεζες δεν τολμούν να ελπίζουν σε αυξήσεις και ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο, δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν πρέπει να βασίζονται σε αυτές.

Όπως δήλωσε ο Ενρία, για αρκετό καιρό, πολλές τράπεζες διατηρούσαν προσεγγίσεις “wait and see”, εναποθέτοντάς τις ελπίδες τους σε μια ταχεία ομαλοποίηση του περιβάλλοντος επιτοκίων. Η πανδημία της COVID-19 και η ισχυρή πολιτική απάντηση για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων οδήγησαν στην ευρύτερη συνειδητοποίηση ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργούν σε περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου για κάποιο διάστημα.

Πλέον, όπως τονίζει η BofA, και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον πληθωρισμό, φαίνεται ότι το σενάριο των υψηλότερων επιτοκίων είναι πολύ πιθανό. Και όπως εκτίμα, υπάρχει περιθώριο ανόδου της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 17% από μια ανοδική μετατόπιση των καμπυλών απόδοσης κατά 100 μονάδες βάσης, με τις τράπεζες που έχουν ήδη καλύτερα επιχειρηματικά μοντέλα, να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Όπως σημείωσε ο Ενρία στο συνέδριο της BofA, στο πλαίσιο της εποπτικής αξιολόγησης (SREP) εξετάζεται η ικανότητα των τραπεζών να αποφέρουν κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης προοπτικής, και ο κίνδυνος να μειωθεί αυτή η ικανότητα είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο, ή εσωτερικών ελλείψεων, όπως αναποτελεσματική τιμολόγηση, ακατάλληλες επιχειρηματικές στρατηγικές, ανεπαρκείς δυνατότητες εκτέλεσης των σχεδίων και κακές κεφαλαιακές ή χρηματοδοτικές δομές.

Κατά τη γνώμη του SSM, όπως τόνισε ο Ενρία, ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να επιτρέπει σε μια τράπεζα να παράγει αποδόσεις και να παραμένει ανθεκτική σε κραδασμούς καθ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού και οικονομικού κύκλου. Η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών εξακολουθεί να είναι μία από τις εποπτικές προτεραιότητες, τόνισε, προσθέτοντας πως στις αρχές του 2021 ο SSM ξεκίνησε “επιθεωρήσεις” των επιχειρηματικών μοντέλων και της κερδοφορίας, καλύπτοντας 11 τράπεζες, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί το 2022 και θα επεκταθεί σε άλλες τράπεζες.

Η BofΑ επισημαίνει παράλληλα πως οι τράπεζες συνήθως βγαίνουν από μια κρίση με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου από ό,τι ξεκίνησαν. Σήμερα, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις χορηγήσεις δανείων. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πλέον 1 τρισ. ευρώ χαμηλότερα από ό,τι φοβόταν η ΕΚΤ μόλις ένα χρόνο πριν, η BofA εκτιμά πως η ανάκτηση των προβλέψεων θα αποτελέσει τον μεγάλο “οδηγό” για την αναβάθμιση της κερδοφορίας του κλάδου κατά 17%.

Η αύξηση των καταθέσεων ύψους 3,6 τρισ. ευρώ σε σχέση με τα δάνεια σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο “ευαίσθητο” στα επιτόκια από ό,τι ήταν ιστορικά, ωστόσο το πιστωτικό κόστος είναι χαμηλό, αναφέρει η BofA, και καταλήγει ότι η θετική στάση που τηρεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και δεν στηρίζεται στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο όταν αυτή υλοποιηθεί. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments