Ο Σάλενμπεργκ και οι νέοι φίλοι μας

MarketNews

Ο Σάλενμπεργκ και οι νέοι φίλοι μας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία είχαν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: την ανάδειξη του υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στην πρωθυπουργία, προκειμένου να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους. 

Μπορεί, λοιπόν, ο Σάλενμπεργκ να είναι άνθρωπος του Κουρτς, είναι όμως την ίδια ώρα ο πιο σοβαρός εταίρος που είχαν Ελλάδα και Κύπρος στο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Διπλωμάτης καριέρας ο Σάλενμπεργκ και καλός γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, είναι της άποψης ότι πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και η Ένωση να εφαρμόσει μια στρατηγική με περισσότερο μαστίγιο αντί καρότου. Θα είναι μια χρήσιμη φωνή στη Σύνοδο Κορυφής ως προς τα της Τουρκίας και αυτό το ξέρουν στο Μαξίμου, όπου εκτιμούν βεβαίως και τη στάση που τήρησε ο Κουρτς τα προηγούμενα χρόνια. 

Γιατί είναι ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση Σάλενμπεργκ; Γιατί ταυτόχρονα με την Ελληνογαλλική Συμφωνία, αλλάζουν και οι ισορροπίες στη Γερμανία. Και μπορεί η κ. Μέρκελ να έρχεται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα, αφού θα έχει πάει και στην Άγκυρα, όμως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα κάνει τόσο τα…γλυκά μάτια στην Άγκυρα, έστω και αν αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε γερμανικό σκληρό ροκ. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, μαζί με τη θέση των ΗΠΑ ως προς την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν βλέπει τον ορίζοντα να στενεύει. Και αυτό, βεβαίως, θα έχει ως συνέπεια την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών, κυρίως στο «μαλακό υπογάστριο» της Κύπρου, την οποία θεωρεί αδύναμο κρίκο. 

 

Ο εξ απορρήτων