Πανέτοιμοι για τον απαιτητικό χειμώνα

Λοβέρδος Γιάννης

Πανέτοιμοι για τον απαιτητικό χειμώνα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ασφαλώς η πανδημία και η αντιμετώπιση της παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει άμεσα η πατρίδα μας, όπως και ο κόσμος ολόκληρος. Και παρά το γεγονός ότι είναι κατανοητό ότι ο κόσμος στη χώρα μας είναι κουρασμένος από την πανδημία, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση το διαχειρίστηκε με σωφροσύνη και με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος. Υπάρχουν όμως κι άλλα παρόμοια έκτασης κι έντασης προβλήματα, μακρόπνοα κι ουσιαστικά, που θα βαρύνουν ιδιαίτερα τη ζωή μας στις δεκαετίες, που θα ακολουθήσουν. Ιδιαίτερης σημασίας, είναι κατά τη γνώμη μου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία χωρίς αμφιβολία επέρχεται στον πλανήτη μας, και φυσικά το δημογραφικό πρόβλημα, το θέμα που απειλή ακόμα και με εξαφάνιση τον ελληνισμό σε βάθος χρόνου.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ  για την κλιματική αλλαγή. Εμείς οι Ελληνες έχουμε και πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μείζον αυτό ζήτημα. Διότι η  Μεσόγειος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένη για αυτά πρόκειται να έρθουν. Είναι ευτύχημα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών δείχνουν να το έχουν καταλάβει. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το έχουν καταλάβει κι οι λαοί αυτών των κρατών. Η συζήτηση βέβαια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι πολύ μεγάλη για να εξαντληθεί στα πεπερασμένα όρια ενός άρθρου εφημερίδας. Αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να γίνει μεγάλη και σε βάθος συζήτηση, η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει την διεθνή αλλαγή που επέρχεται εξαιτίας των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες. Δυστυχώς η πανδημία έφερε μεγάλη αύξηση στις τιμές όπως αυτή του φυσικού αερίου και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα έχει φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταφορών. Κάτω από αυτές συνθήκες η κυβέρνηση δικαιολογημένα εκτιμά ότι θα επέλθουν γενικότερα σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως πρωτίστως τα καύσιμα αλλά κι ο καφές και το ψωμί. Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην μείωση κάποιον έμμεσων φόρων που θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση των τιμών στα σουπερμάρκετ και στα βενζινάδικα.

Για τον υπουργό οικονομικών όμως το μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα είναι η τυχόν επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος που μπορεί να επέλθει εξαιτίας πιθανών αυξήσεων των διεθνών, και ιδίως των ευρωπαϊκών, επιτοκίων, που θα προωθήσει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει το κύμα ακριβείας και στη χώρα της. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την δημοσιονομική και την νομισματική πολιτική της χώρας. Είναι προφανές ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας. Αλλά χάρη της έγκαιρης παρέμβασης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας, εκτιμούμε ότι πολλά πράγματα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς.